vineri 3 decembrie 11:04 AM

Abonare la google news

Washingtonul doreşte un control internaţional al vânzărilor de tehnologii de supraveghere


Statele Unite doresc să studieze, împreună cu ţările aliate, aplicarea unor restricţii la exportul tehnologiilor de supraveghere pentru a preveni utilizarea acestora în scopul încălcării drepturilor omului, a declarat joi un înalt oficial al Casei Albe, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.


Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ – A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept…

Washingtonul intenţionează să lanseze o „Iniţiativă privind controlul exporturilor şi drepturile omului” la summitul virtual al democraţiilor organizat de preşedintele Joe Biden pe 9 şi 10 decembrie, potrivit sursei citate. Aceasta nu a oferit detalii despre statele care s-ar putea alătura iniţiativei, indicând doar că Statele Unite doresc „să adune un grup de guverne cu idei similare” într-un demers „informal, bazat pe voluntariat”.

Citește și: Dosarul `Baza Cutezătorii`, la FINAL – ICCJ va stabili dacă elimină `CONSECINȚELE DEOSEBIT DE GRAVE`…

Înaltul oficial a indicat doar că vor participa mulţi semnatari ai Aranjamentului de la Wassenaar. Aranjamentul de la Wassenaar, la care participă 42 de state, este un angajament multilateral informal pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi a bunurilor şi tehnologiilor „cu dublă utilizare” care servesc la fabricarea acestora.

Potrivit sursei, se doreşte o „colaborare pentru a stabili dacă controlul exporturilor ar permite o mai bună monitorizare şi, acolo unde este cazul, o limitare a proliferării unor astfel de tehnologii, din cauza deturnării lor tot mai mari pentru a încălca drepturile omului, inclusiv în acţiuni transnaţionale de represiune”.

Citește și: Europarlamentarul Claudiu Manda ALEGE calea cea GREA în `MECIUL` cu DNA…

Acest grup de lucru urmează „să elaboreze şi să adopte un cod de conduită (…) scris, fără caracter obligatoriu, privind modul de aplicare a criteriilor de protecţie a drepturilor omului” în cazul exporturilor.

Sursa a subliniat că SUA au pus deja în aplicare măsuri pentru a împiedica China să folosească tehnologiile americane în scopul reprimării uigurilor şi au luat decizii similare cu privire la regimul din Myanmar. Alte ţinte menţionate au fost companiile israeliene NSO şi Candiru.

Citește și: Expertiză CRIMINALISTICĂ și de VOCE cerută de foștii ȘEFI ai Academiei de Poliție la ICCJ…

Tehnologiile de supraveghere reunesc o mare varietate de instrumente din ce în ce mai sofisticate, a căror utilizare se răspândeşte în întreaga lume: camere de supraveghere, software biometric, recunoaştere facială, drone, sisteme de interceptare în masă a conversaţiilor telefonice sau a datelor de conectare.

Stiripesurse.ro