Abonare la google news

Vremea se schimbă radical! Coduri portocalii și galbene de caniculă, vijelii şi grindină emise de meteorologi

Vremea se schimbă radical astăzi, meteorolgii au emis, concomitent, coduri portocalii și galbene de caniculă, dar și precipitații abudente în numeroase zone din țară. 

Cod galben de caniculă

Astfel, în intervalul 28 – 31 iulie, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod portocaliu de caniculă

În intervalul 29, 30, 31 iulie, meteorologii avertizează apariţia unui val de căldură persistent și disconfortui termic deosebit de accentuat.

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Cod galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică

Cod galben

În intervalui 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

Cod portocaliu

În intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00 vor avea loc vijelii puternice şi grindină în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Sursa foto: Arhiva Cancan, ANM

Citeste articolul pe Cancan