miercuri 13 octombrie 4:20 PM

Abonare la google news

Votul pentru plafonarea preţurilor energiei şi gazelor a fost amânat pentru luni. Explicaţiile ministrului Energiei

Votul final în comisiile reunite și raportul vor fi date abia luni dimineață, pentru că trei instituții importante, cu competenţe în acest domeniu, nu au trimis niciun punct de vedere pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie.


Este vorba despre Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței, dar și de cei de la ANRE.

Pe de altă parte, în cadrul ședinței au existat mai multe momente tensionate între reprezentanții PSD și reprezentanții UDMR. Cei din UDMR au susținut tot timpul că, în acest moment, nu există o urgență în această plafonare, mai ales că există o ordonanță de urgență care spune că aceste prețuri ar putea fi compensate. Din acest motiv, spuneau ei, ar fi bine să se aștepte până săptămâna următoare când cele trei instituții abilitate ar trebui să ofere un punct de vedere.


Între timp, Virgil Popescu a declarat că avizul Ministerului Energiei la proiectul PSD privind plafonarea preţurilor la energie este negativ, pentru că este inaplicabil, iar această plafonare se face printr-o schemă de ajutor de stat, ce trebuie aprobată de Comisia Europeană.

El a subliniat că Executivul este de acord, de principiu, şi cu o plafonare a preţurilor, dar ar dori o plafonare urmărită atent de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, care să verifice că achiziţiile furnizorilor se fac la cel mai mic cost din piaţă.

„Este în vigoare Ordonanţa 118, aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, prin care propunem compensarea cu 21 de bani a facturii la energie electrică şi compensarea cu 25% din preţul gazului natural. Am văzut proiectul iniţial al PSD şi avizul ministerului este la fel ca avizul ANRE. Este un aviz negativ pentru că forma iniţială era complet inaplicabilă. Am văzut aseară şi amendamentele care au fost pentru a îmbunătăţi. Nici acestea nu sunt aplicabile. În plus, trebuie spus că practic acoperirea pierderilor furnizorilor prin această plafonare se face printr-o schemă de ajutor de stat. Orice schemă de ajutor de stat trebuie, indiferent că e bună sau că e proastă, după părerea noastră e proastă aşa cum e scrisă acum, trebuie aprobată de Comisia Europeană. Nimeni din Ministerul de Finanţe, fără aprobarea Comisiei Europene, nu va putea da drumul la plăţi”, a afirmat Popescu la Digi24.ro.

Ministrul a subliniat că, nepunând nicio condiţie furnizorului să cumpere energie electrică la cel mai mic preţ din piaţă, neurmărindu-l, lăsând la latitudinea arbitrarului cumpărarea energiei electrice, se poate ajunge la sume foarte mari, care se vor vedea în factura oamenilor după cele şase luni de aplicare a acestei scheme.

„Noi am anunţat că suntem de principiu de acord şi cu o plafonare, dar am dori o plafonare a preţului urmărită foarte atent de Autoritatea de Reglementare, care poate să verifice achiziţiile de energie electrică ale furnizorilor, în aşa fel încât ele să fie la cel mai mic cost din piaţă, o plafonare la care să dăm oamenilor în plus şi această compensare de 21 de bani şi de 25% din factură”, a explicat Virgil Popescu.

El a adăugat că nu este de acord cu forma de acum a proiectului PSD privind plafonarea preţurilor şi că îşi doreşte ca toate forţele politice din Parlament să discute şi să ajungă la o formulă care să fie aplicabilă şi oamenii să nu sufere în această iarnă.

Ministrul Energiei spune că scăderea TVA-ului de la 19% la 5% ar putea fi o soluţie aplicabilă pentru plafonarea preţuluila energie şi gaze

Totodată, ministrul Energiei a precizat că OUG 118 nu are nevoie de nicio normă de aplicare, deoarece „nu ai ce norme să faci ca să pui discount de 21 de bani în factură sau să pui 25%”.

„Nu are absolut nicio normă de aplicare, pentru că nu necesită absolut nimic de pus în practică. Oamenii nu trebuie să se ducă niciunde. Normele metodologice au fost aplicate pentru consumatorul vulnerabil, pentru că acolo oamenii care se încadrează în acele plaje de venituri trebuie să completeze mai multe formulare ca să demonstreze acest lucru. Aici vorbim de un consum care este între o grilă minimă şi o grilă maximă, care este direct în factura şi în consumul furnizorului”, a menţionat ministrul Energiei.

Acesta a mai spus că şi reducerea TVA de la 19% la 5% poate fi o opţiune, dar depinde de modul de abordare, deoarece o reducere TVA pentru o anumită perioadă presupune ulterior reintroducerea acesteia, deci creşterea înapoi a facturii.

„Trebuie gândite foarte bine aceste lucruri. Pot fi orice variante luate în calcul, inclusiv reducerea TVA, dacă acest lucru se dovedeşte a fi viabil, dar nu trebuie uitat un lucru: că o după o reducere a unei taxe este foarte greu să o pui înapoi şi să poată să fie acceptată. Şi trebuie să ne gândim că după perioada de 6 luni trebuie să ne gândim ce vom face. De aceea metoda de compensare, de plafonare, pe care o vom folosi în perioada imediat următoare trebuie să ia în calcul şi ce vom face după data de 31 martie, începând cu luna aprilie sau cu luna mai”, a explicat Popescu.

Pe de altă parte, ministrul a mai spus că este evident că trebuie luate măsuri şi în cazul IMM-urilor în privinţa preţurilor a energie, dar, „din păcate Guvernul nu mai este un Guvern în plenitudinea tuturor forţelor” şi nu mai poate adopta ordonanţe, deci acest lucru se poate face numai în Parlament.

„Am înţeles că s-a depus aseară de colegii de la alt partid un proiect de lege pentru ajutor pentru IMM. Noi avem aproape gata la minister forma de ajutor pentru IMM. O să venim ori cu amendamente, ori la discuţii. Cert este că în Parlament avem timp să facem acest lucru în aşa fel încât IMM-urile să fie ajutate începând cu data de 1 noiembrie, dacă între timp nu e investit un Guvern nou care să poată da ordonanţe”, a punctat Popescu.

Citeşte şi: Semne bune de la FMI, estimările privind creşterea economiei româneşti în 2021 au crescut la 7%. În schimb, preţurile vor creşte cu 1,5% peste valorile anticipate

Romaniatv.net


Stirile.eu