joi 28 octombrie 9:09 PM

Abonare la google news

Von der Leyen: Polonia trebuie să dizolve Camera disciplinară a judecătorilor pentru a i se aproba PNRR-ul

Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarația vine la o zi după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ca Polonia să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme.


„Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a camerei disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non”, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.


Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar adoptată de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile Camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputele Varşoviei şi Bruxellesul.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză în această chestiune un „şantaj” din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea „îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”. Guvernul său promisese anterior că va dizolva respectiva Cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi.

Editor : B.P.


Digi24.ro


Stirile.eu