sâmbătă 5 iunie 12:00 AM

Abonare la google news

VIDEO Un nou muzeu dedicat lui Jean-Francois Champollion a fost inaugurat în sud-estul Franţei

Un nou muzeu dedicat vieţii lui Jean-Francois Champollion, descifrator al hieroglifelor în 1822 şi părinte al egiptologiei moderne, a fost inaugurat vineri în casa familiei sale de lângă Grenoble, în sud-estul Franţei, informează AFP.


Această clădire situată în comuna Vif se va deschide publicului sâmbătă, după cinci ani de renovări desfăşurate de departamentul Isere în colaborare cu muzeul Luvru, care va împrumuta noului muzeu 82 de obiecte, scrie Agerpres.ro.

Muzeul va insista asupra universului familial al tânărului Jean-Francois (1790-1832) şi asupra „rolului fondator” al lui Jacques-Joseph Champollion-Figeac în descoperirile majore ale fratelui său mai mic, explică Caroline Dugand, curatoarea muzeului.


Străbătând încăperile descoperim curiozitatea nebună a acestui cercetător pentru Orient: o gravură a numelui său în hieroglife pe o grindă a unei camere, ornamente de inspiraţie egipteană pe un dulap sau veşmântul său egiptean purtat în timpul vizitei sale în această ţară în 1828.

Unele obiecte aduse din colecţiile Departamentului de Antichităţi Egiptene de la Luvru ne amintesc că Champollion, „conştient că face cunoscută lumii şi Parisului o noi civilizaţie”, a fost proiectantul, în 1826, al primelor camere dedicate Egiptului Antic la Luvru, explică unul dintre curatorii săi principali, Florence Gombert-Meurice.

Stiripesurse.ro


Stirile.eu