Abonare la google news

VIDEO: UE explică cum vor fi direcționate cele 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Interconectarea cu România, inclusă în planurile Bruxellesului

Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au explicat vineri într-o conferință de presă în ce condiții vor ajunge cele 600 de milioane de euro promise recent de Comisia Europeană pentru redresarea economică a Republicii Moldova.

Mai precis, oficialul european a spus că alocarea banilor de la Bruxelles depinde de continuarea reformelor, în special în domeniul justiției, combaterea corupției și progresul în investigarea furtului miliardului de dolari operat în 2014 și neelucidat nici până astăzi.

Cei doi oficiali au explicat și domeniile în care vor fi investiți acești bani. Astfel, cea mai mare sumă va fi folosită pentru dezvoltarea infrastructurii, interconectarea energetică cu spațiul european via România și în proiecte de mediu ce vizează conservarea Nistrului. Acestea vor totaliza 230 de milioane de euro.

Apoi, alte 220 de milioane de euro ar urma să fie investite în gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane de euro vor fi destinați dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale. Nu în cele din urmă, câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației și reforma justiției.

Anterior, Bruxellesul anunța că Planul economic pentru Republica Moldova se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că Republica Moldova va primi 600 de milioane de euro cu titlul de asistență financiară, în următorii trei ani, în cadrul unui plan menit a promova investiții care să stea la baza redresării durabile a Moldovei după criza provocată de pandemia COVID. Banii vor fi alocați sunt formă de împrumut și granturi și sunt esențiali pentru economia Republicii Moldova grav afectată de pandemia de coronavirus.

Foto: Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o conferință comună de presă la Chișinău. Sursa/Facebook


Citeste articolul pe G4Media