marți 21 septembrie 10:14 PM

Abonare la google news

VIDEO| Joe Biden şi premierul Australiei au dat asigurări cu privire la noua lor alianţă

Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul australian Scott Morrison au dat asigurări marţi că noua lor alianţă militară, care a indignat Franţa, ”s-a extins” şi la alţi aliaţi în regiunea strategică Indo-Pacific, relatează AFP.


„Nu este vorba doar de parteneriatul nostru, deoarece parteneriatul nostru se extinde la atât de mulţi prieteni, fie că sunt naţiuni din ASEAN, fie Europa”, a afirmat Scott Morrison, înaintea unei întrevederi bilaterale cu preşedintele american, în marja Adunării Generale a ONU la New York.

”Acest ultim punct este important deoarece parteneriatul nostru (…) este în concordanţă cu toate celelalte democraţii”, a adăugat Joe Biden.


Cele două ţări, flancate de Regatul Unit, au anunţat săptămâna trecută o nouă alianţă strategică regională, în cadrul căreia Australia va achiziţiona submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Regatul Unit, torpilând astfel un contract pentru construcţia de submarine australiene de către Franţa şi provocând furie la Paris, care nu a ştiut nimic despre decizie, potrivit Agerpres.ro.

Şi alţi oficiali europeni şi-au exprimat îngrijorarea, apreciind că Uniunea Europeană merită o atenţie sporită într-un moment în care preşedintele american îşi avansează hotărât pionii în materie de politică externă, fie prin retragerea din Afganistan, fie prin formarea de alianţe cu China.

Stiripesurse.ro


Stirile.eu