26 mai 2:18 PM

Abonare la google news

VIDEO Georg Bardeau, descencent al familiei de Habsburg, noul consul onorific al Austriei la Timişoara

Georg Bardeau a fost numit Consul onorific al Republicii Austria la Timişoara de către preşedintele federal al Republicii Austria, Alexander Van der Bellen. Bardeau a preluat funcţia în octombrie 2020, la Ambasada Austriei de la Bucureşt, iar din cauza pandemiei de coronavirus nu s-a putut organiza o inaugurare oficială la Timişoara. 

GALERIE FOTO

 

Acum, documentul semnat de Alexander Van der Bellen şi Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, i-a fost înmânat lui Bardeau de către Isabel Rauscher, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Austria în România. 

 

“Sunt încântată că l-am ales pe domnul Georg Bardeau să reprezinte Austria în calitate de consul onorific şi că preşedintele Austriei a acceptat recomandarea noastră. Cu atât mai mult acum, când am avut ocazia să-i urmărim activitatea timp de şase luni şi ne-am putut convinge că am făcut alegerea corectă. Avem aici o persoană care este acasă atât în România, cât şi în Austria, care este cetăţean al ambelor state, personificând astfel simbioza perfectă între cele două state. Ştim că interesul Austriei este în mâini bune cu familia Bardeau, aici în Banat. Iar acest lucru a fost deja dovedit”, a declarat Isabel Rauscher. 

 

 

În calitate de consul onorific al Republicii Austria la Timişoara, Georg Bardeau are ca prioritate, în mandatul său, menţinerea bunelor relaţii între Austria şi România, în special în zona culturală. Prima provocare: anul 2023, când Timişoara va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

 

„Aş dori să îmbunătăţesc şi să intensific relaţiile deja bune dintre Austria şi regiunea în care sunt responsabil, în special în zona culturală şi în zona înfrăţirii oraşelor. În domeniul culturii, aş dori să intensific relaţiile dintre Forumul Cultural Austriac din Bucureşti şi oraşul Timişoara pentru Capitala Culturală Europeană, anul 2023, aici fiind vorba în principal de proiecte oferite de partea Austriei, care pot fi realizate împreună sau doar preluate. De exemplu, în ce priveşte parteneriatele oraşului, aş vrea să reînvii relaţia dintre oraşul Timişoara şi oraşul său partener Graz, mai ales că oraşul Graz are experienţa unei capitale culturale europene”, a declarat Georg Bardeau.

Din partea autorităţilor, la inaugurarea consulatului a participat prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, şi Alexandru Preoteasa, vicepreşedinte al CJ Timiş. Nu a lipsit nici episcopul romano-catolic Jozsef Csaba Pal. 

 

Descendent al familiei de Habsburg

 

Născut în Stiria, Austria, Georg Bardeau s-a mutat acum aproape 20 de ani în Timişoara, unde, din 2002, activează în agricultură şi dezvoltare imobiliară. 

 

Timişoara este pentru el a doua casă. Împreună cu soţia sa, timişoreancă, este implicat şi în diverse proiecte caritabile. 

 

Georg Bardeau este fiul contelui Andreas Bardeau, care –a mutat la Timişoara la începutul anilor 2000 şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România, cu afaceri estimate la aproximativ 100 de milioane de euro. 

 

„Soţia mea este stră-strănepoata lui Franz Ferdinand, cel omorât la Sarajevo în 1914. În ceea ce mă priveşte, trebuie să ne întoarcem la perioada Mariei Terezia, stră-stră bunicul meu a fost un nepot al ei. Eu, ca austriac, mă simt aici în Timişoara ca acasă. Din toată Transilvania şi Banat, Timişoara este cel mai multicultural oraş. Noi avem teatru german, şcoală în limba germană, iar duminică dimineaţă pot merge la slujba de la Dom, care se ţine în limba germană. Ceea ce îmi place este că în Timişoara numeroase etnii trăiesc în bună colaborare încă de pe vremea Mariei Terezia”, a spus Andreas Bardeau, într-un interviu pentru Adevărul.

Andreas Bardeau (stânga)

Andreas Bardeau este secondat în administraţia afacerii de fiul său, Georg.    
 

Despre holdingul Bardeau

 

Grupul de firme deţinute de contele Bardeau îşi desfăşoară activitatea în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş, fiind specializate în producţie vegetală (grâu, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, porumb, orez) şi zootehnie (vaci şi oi), comercializare de cereale şi transport, turism, construcţii şi imobiliare. Holdingul Bardeau deţine 15.600 de hectare de teren, are în concesiune 5.900 de hectare şi alte 4.500 de hectare arendate de la proprietari. Contele deţine şi suprafeţe importante de pădure.   

 

Contele Bardeau a fost un puternic susţinător al aderării României la Uniunea Europeană şi s-a folosit de toate relaţiile sus-puse pentru a sprijini politic România în cursa pentru integrare. 

 

 

Pe vremea când delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti era condusă de Jonathan Schelee, acesta era un oaspete obişnuit al lui Andreas Bardeau când mergea în zona de vest a ţării. Pentru susţinere, statul român l-a recompensat cu o decoraţie: Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de ofiţer, care i-a fost decernat în 2005, la Ambasada României din Viena.   

 

Andreas Bardeau reprezintă interesele românilor din landul Stiria (Steiermark), el fiind consulul onorfic la Graz, capitala regiunii. 

 

 

Circumscripţie consulară pentru şase judeţe

 

Consulatul Onorific al Republicii Austria la Timişoara oferă o serie de servicii, precum legalizarea documentelor private, autentificare a copiilor după documente originale şi confirmarea certificatelor de viaţă emise în Austria pentru cetăţenii care locuiesc în districtul consulatului. De asemenea, Consulatul Onorific intermediază, prin ambasadă, obţinerea la cerere a extrasului din cazierul judiciar din Republica Austria. 

Totodată, cetăţenii austrieci care întâmpină diverse probleme sau au nelămuriri, se pot adresa telefonic sau prin e-mail, pentru a fi consiliaţi sau pentru a li se acorda ajutorul necesar. 

 

 

Georg Bardeau are drept de circumscripţie consulară în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Mehedinţi. 
 

Vă mai recomandăm:

Un descencent al familiei de Habsburg a deschis, lângă Timişoara, cel mai mare Parc Industrial din vestul României

Cum a recondiţionat un descencent al Habsburgilor o clădire istorică din Timişoara FOT

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul