18 mai 8:06 AM

Abonare la google news

VIDEO Chinezii construiesc o replică în mărime naturală a Titanicului Nava costă 1,2 miliarde de euro și nu va ajunge niciodată pe mare

Nu se va scufunda și nu va ajunge niciodată pe mare: o replică în mărime naturală a Titanicului a ieșit la suprafață pe un câmp din China, într-un parc tematic dedicat legendarului pachebot, transmite RFI, citând France24.

În Suining, în sud-vestul țării, patru macarale stau atârnate peste o imensă cală pe uscat, pe malul unui râu. Echipați cu căști de protecție galbene, muncitorii sunt ocupați în jurul unei nave gigantice.

Pe șantierul naval se produce o replică a Titanicului, faimoasa navă care s-a scufundat acum mai bine de un secol în Atlantic, cauzând moartea a peste 1.500 de pasageri și a membrilor echipajului.

„Este un proiect foarte complicat”, declară pentru agenția de presă Agence France-Presse Su Shaojun, inițiatorul proiectului.

Cea mai apropiată mare de Suining este la mai mult de 1.000 de kilometri distanță. Antreprenorul este însă convins că cei curioși vor veni să viziteze „Titanicland”, viitorul parc tematic dedicat navei.

Costul proiectului ajunge la 10 miliarde de yuani (1,2 miliarde de euro). Inaugurarea este programată pentru sfârșitul anului.

La fel ca și originalul, replica domnului Su va măsura 260 m lungime. A fost nevoie de șase ani pentru a o construi – de două ori mai mult decât a fost nevoie pentru adevăratul pachebot – o sută de muncitori și 23.000 de tone de oțel.

Totul, de la salon la cabinele de lux și chiar clanțele ușilor, este inspirat din original. Și, de dragul realismului, un motor cu aburi le va oferi vizitatorilor impresia că se află într-adevăr pe mare.

„Experții și istoricii au validat planurile noastre de construcție”, afirmă domnul Su.

Prețul unei nopți de croazieră la bordul replicii este de 2.000 de yuani, aproximativ 256 de euro.

Turiștii vor traversa parcul într-un microbuz, pe fundal auzindu-se „My heart will go on” a lui Céline Dion, coloana sonoră a filmului „Titanic” cu Lenardo Di Caprio, care s-a bucurat de un imens succes în China.

Cea mai faimoasă navă din lume a făcut recent obiectul unui documentar inedit care dezvăluie povestea a șase supraviețuitori chinezi ai naufragiului.

În ciuda interesului chinezilor pentru această navă, unii pun la îndoială viabilitatea replicii.

Acum câțiva ani, o replică a unui portavion american, care a costat 15 milioane de euro, a fost abandonată la scurt timp după inaugurare.

Domnul Su estimează între 2 și 5 milioane numărul turiștilor pe an. Antreprenorul se bazează și pe puțin ajutor: „Pentru ceremonia de inaugurare, am dori să-i invităm pe Jack, Rose [protagoniștii filmului, n.r.] și pe James Cameron, regizorul”, afirmă domnul Su zâmbind.

Plecat la 10 aprilie 1912 din Southampton (sudul Regatului Unit) spre New York, Titanicul s-a scufundat după ce a lovit un aisberg în largul coastei Canadei.

Epava navei, care a fost descoperită abia în 1985, se afla la o adâncime de 4.000 de metri.

La vremea sa, Titanicul era cel mai mare vas de croazieră construit vreodată. Considerat a fi de nescufundat, Titanicul rămâne cel mai mare dezastru din istoria maritimă.

sursa: RFI


Citeste articolul pe G4Media