17 martie 3:35 PM

Abonare la google news

Vești bune pentru fermierii din România. Decizia radicală luată de Klaus Iohannis

Deși într-o situație critică, agricultura românească are o speranță după ce președintele a promulgat schemele de plăți. Noile scheme se vor aplica, după publicarea în Monitorul Oficial, în agricultură. Acum rămâne să se stabilească forma de acordare a sumelor către fermieri, conform legii aprobate astăzi.

Fermierii români primesc bani din fonduri europene

În urma deciziilor guvernului de a se schimba legislația în vigoare, fermierii vor beneficia bani prin fonduri de investiții și din fonduri europene pentru agricultură. Cel puțin așa se stipulează în decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis.

Decretele semnate astăzi se referă la noile schemele de plăți pentru agricultura românească. Urmare a pandemiei cauzate de COVID-19, Romania, ca și alte state membre, a întâmpinat dificultăți administrative exceptionale.

Agricultura românească, și așa în colaps, avea nevoie uregentă de finanțare. Singura formulă agreată de Guvern au fost aceste scheme de plăți către fermieri, banii provenind din investiții și prin atragerea de fonduri europene în agricultură.

De altfel noua reglementare legislativă are la bază adoptarea Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2020/501 al Comisiei din 6 aprilie 2020. Respectiva reglementare făcea referire la data finală pentru cererile de alocare a drepturilor în cadrul schemelor de plăți pentru agricultură.

În aceste condiții era necesară adoptarea unui nou cadru legislativ, care vizează interesele agriculturii României pe termen scurt și mediu. Starea agriculturii românești constituie situații de urgență a căror reglementare nu poate fi amânată. Astfel că s-au impus aceste reglementări ale acestor prevederi prin ordonanța de urgență a Guvemului.

Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.81/2020 era depus la Camera Deputaților anul trecut, iar acum, Klaus Iohannis a promulgat acest proiect, pe lângă altele care vin să reorganizeze lucrurile în agricultura românească. Vestea este cum nu se poate mai bună, având în vedere că în februarie se punea problema imposibilității plăților subvențiilor către fermierii români.

Ministrul Adrian Oros are noi propuneri privind subvențiile din agricultura românească

La începutul anului Adrian Oros propunea pe ordinea de zi a Guvernului noi soluții privind subvențiile alocate fermierilor români. Numai că aceste cifre, propsue de ministru, nu erau deloc cele la care sperau majoritatea fermierilor români.

Conform reprezentanților fermierilor români ar fi necesari aproximativ un miliard de lei pentru revigorarea agriculturii românești, bani care la momentul februarie nu existau, sau cel puțin așa declara Adrian Oros. Acum, odată cu aprobarea noilor scheme de plăți, rpin investiții și atragerea de fonduri europene pentru agricultură. Acești bani, poate, vor ajunge pentru revigorarea agriculturii românești.

”Suma de un miliard de lei necesară pentru ca fermierii să își poată începe lucrările agricole și pentru plata datoriilor către furnizori, nu este prevăzută în proiectul Legii Bugetului de Stat.”, susțin reprezentanții Asociației fermierilor.

Citeste articolul pe PlayTech