Valeriu Gheorghiță spune că românii care au suferit reacții adverse grave la vaccin nu vor primi compensații, dacă s-au recuperat

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a spus marți că românii care au suferit reacțiile adverse grave la vaccin nu vor primi compensații: „În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă, nu cred că se pune cazul de acest gen de măsură”.

 Românii nu vor primi compensații pentru reacțiile adverse

Potrivit lui Gheorghiță, atât timp cât starea de sănătate a pacienților care au suferit reacții adverse evoluează pozitiv, nu se pune problema de a se acorda compensații.

Citeste si:  VIDEO Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale, a fost vaccinat anti-COVID

„O reacție alergică majoră care apare după administrarea unui tratament, indiferent de tratament, se prezumă această relație de cauzalitate. Deci este mai mult decât evident că această reacție a survenit după administrarea acestui vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă, nu cred că se pune cazul de acest gen de măsură”, a completat medicul militar.

Despre apariția reacțiilor anafilactice

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger, indiferent că este asociat unui produs medicamentos, sau de altă natură sau de orice alt factor care poate se declanșeze acest tip de reacție.

Citeste si:  Mitropolitul Olteniei, Irineu, îndeamnă românii să se vaccineze: Cel care se vaccinează și cu credință, nu va avea de regretat absolut nimic

„Este important de precizat că reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger, indiferent că este asociat unui produs medicamentos, sau de altă natură sau de orice alt factor care poate să declanșeze acest tip de reacție anafilactică. Reacția anafilactică presupune preexistența unor anticorpi care generează această dezordine imunologică și care instalează, până la urmă, manifestările alergice severe. Deci este o reacție greu de anticipat, mai ales la o persoană care nu are istoric de reacții alergice”, a mai adăugat acesta.

Citeste si:  Anunțul făcut de Raed Arafat. Ce se întâmplă cu românii care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului

„Repet, este o reacție foarte rară, cu o frecvență de 2-5 cazuri la un milion de doze administrate. Dacă ne referim la vaccinurile împotriva COVID-19, este important să fie recunoscută la timp și să se procedeze corect din punct de vedere medical”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sursa: Gandul

 9 total views