Abonare la google news

Valeriu Gheorghiță, replică pentru Vlad Voiculescu: „Nu putem să aruncăm doze doar pentru că persoanele nu sunt pe liste în această etapă”

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, a precizat, vineri seară, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă.  Totodată, medicul a spus de ce sunt vaccinate în etapa a doua și persoanele tinere care nu au boli cronice, situație pe care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a catalogat-o ca fiind o stare de fapt pe care nu a putut-o schimba la preluarea mandatului.

Gheorghiță: „Este un model adoptat în toate țările”

Este o discuție pe care am dezbătut-o foarte mult, înainte de elaborarea strategiei, alături de colegii mei. Strategia a fost elaborată în baza unor recomandări internaționale ale OMS, ale Centrului European de Control al Bolilor și Centrul de Control al Bolilor din SUA. Este un model adoptat în toate țările.Din punct de vedere al sănătății publice, este la fel de important vaccinarea și protejarea persoanelor tinere, active, care sunt implicate în menținerea funcționării infrastructurii critice, economiei, pentru că, în plus față de acest rol pe care îl au în societate, sunt cele care răspândesc virusul contacților prin faptul că sunt în general angajate și lucrează în marile aglomerări urbane, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire prin Covid-19 este de departe mult mai mare decât în mediul rural, a spus  Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.

Gheorghiță: „Nu putem merge pe alternativa de a irosi dozele”

Medicul militar, Valeriu Gheorghiță, a confirmat că există persoane care “sar rândul” în ceea ce privește prioritizarea la imunizare, însă impactul acestora este minim.

Nu neg că se întâmplă acest lucru. Eu cred că este minim, nu este semnificativ din punctul de vedere al impactului asupra numărului de doze de vaccin folosite.Înțeleg că o problemă este legată de cele 1200 de persoane care au fost vaccinate și nu aparțineau etapei din strategie.Vreau să spun că suntem în pandemie, într-o stare de criză medicală, avem aceste vaccinuri limitate iar ele trebuie folosite într-o manieră cât se poate de bună, riguroasă, încât să beneficieze primele persoane care au cea mai mare nevoie de ele. Dar fiind flacoane multidoză, este aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul programului de lucru să nu mai rămână nicio doză.Sunt situații în care mai rămân una, două, trei sau patru doze iar ele trebuie folosite și nu vei avea întotdeauna garanția că vei avea lângă tine persoane din aceeași etapă a strategiei.Nu putem merge pe alternativa de a irosi dozele, doar pentru că persoanele nu se regăsesc în această etapă a strategiei”, a mai spus Gheorghiță la Digi 24.

Voiculescu: „Legea se încalcă”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seară, la Digi24, că dacă ar fi permis doar vârstnicilor și bolnavilor cronici să se vaccineze în etapa a doua, atunci “ar fi existat destui nesimțiți care ar fi spus că sunt foarte bolnavi”. El a anunțat că va sancționa coordonatorii centrelor de vaccinare care imunizează “un amic, vecin”.

“Legea se încalcă și acum și nu se falsifică acte. Ceea ce am găsit noi că s-a întâmplat este că s-au dus și, la mica înțelegere, fără să facă un dosar falsificat sau vreun document de genul acesta, pur și simplu s-au dus și pe baza unei prietenii – nu vreau să presupun altceva – și-au făcut vaccinul. Lucrul ăsta este într-un fel anume”, a spus ministrul Sănătății.

Sursa: Gandul