marți 21 septembrie 5:10 PM

Abonare la google news

Ursula von der Leyen ia apărarea Franței, în disputa cu SUA și Australia: Nu este acceptabil!

Franţa a fost tratată într-un mod inacceptabil în contextul semnării parteneriatului de securitate dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.


„Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri. Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat postului CNN, referindu-se la Franţa.

„Noi vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce. Trebuie clarificate în primul rând aceste lucruri, iar abia apoi se poate continua în mod normal”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, informează Mediafax.


Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia.

Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. „Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Stiripesurse.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !