marți 7 decembrie 5:28 PM

Abonare la google news

Urmașul lui Helmuth Duckadam! Cine este portarul care a apărat toate loviturile de la 11 metri dictate împotriva echipei sale în acest sezon


Dmytro Riznyk este pe cai mari la Vorskla Poltava. Tânărul de 22 de ani a apărat toate loviturile de la 11 metri dictate împotriva echipei sale în acest sezon. Nimeni nu a mai reușit această performanță exceptându-l pe Helmuth Duckadam, care a apărat cele patru lovituri de la 11 metri în finala Cupeei Campionilor Europeni din 1986.


Dmytro Riznyk calcă pe urmele lui Helmuth Duckadam

Dmytro Riznyk este singurul portar cu 100% penalty-uri apărate în acest sezon. Portarul ucrainean de la Vorskla Poltava a reușit în ultima etapă să mai respingă o lovitură de pedeapsă. S-a întâmplat la meciul cu Rukh Vynnyky, scor 0-0. Internaționalul de 22 de ani i-a respins șutul de la 11 metri lui Yuriy Klymchuk. Astfel, el a ajuns la cinci penalty-uri ”rezolvate” din tot atâtea care i-au fost executate, ceea ce este o mare performanță, căci nu mulți goalkeeperi sunt capali de așa ceva.

Statisticile din acest sezon arată că Dmytro Riznyk este de departe specialistul numărul 1 din Europa în pararea loviturilor de la 11 metri. El a fost campion mondial la Under 20 în 2019 și a debutat în noiembrie la prima reprezentativă a Ucrainei.

Povestea mănuşilor cu care Helmut Duckadam a apărat în finala de la Sevilla

În 1986, Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni într-o finală uriașă cu Barcelona. Duckadam a apărat patru lovituri de departajare și a fost așteptat de Nicolae Ceaușescu la revenirea în țară.

A venit, după ce ne-a premiat, a venit în mijlocul nostru, cum se făcea atunci, aşa. S-a uitat de două ori la mine şi parcă voia să-mi spună ceva, dar n-a ieşit din protocol. N-a ieşit din protocol, a ţinut-o  pe a lui.”, a povestit Duckadam.

Helmut Duckadam a vândut cu o sumă exorbitantă mănuşile cu care a apărat în finala de la Sevilla. Ele au fost cumpărate de un român din Canada, cu 3.000 de dolari.

Da, le-am vândut. Din păcate aveam nevoie de bani în acea perioadă. Făcusem un schimb de apartamente şi am băgat şi mănuşile pe internet. Eu speram să-mi iau o maşină cu el că, na, erau de 16 ani. În fine. Le-a cumpărat un arădean, culmea, din Canada. Atât a putut să-mi dea el. 3.000 de dolari.”, a mai spus celebrul portar, într-un interviu.

Fostul mare sportiv a mărturisit că a recurc la acest gest pentru că avea probleme financiare.

(nr. Dar ai vândut mănuşile de atunci, mănuşile lui Duckadam de la Sevilla, pentru că aveai nevoie de bani?) Da. Da. Şi cu cele mănuşi am apărat într-un singur joc, cel de la Sevilla. Nici înainte, nici după. Şi îmi făcuse un prieten de la Fabrica de Mobilă de la CFR o frumoasă cutie, superbă, dar asta e.

Playsport.ro