20 mai 2:36 PM

Abonare la google news

Urmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni! Ce a pățit fostul mare campion de tenis al României

Urmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni! Fostul mare campion de tenis a oferit detalii interesante despre „relația” sa cu Securitatea pe vremea lui Ceaușescu. Chiar dacă beneficia de statutul oferit de popularitatea pe care o avea în toată lumea, Nasty nu a fot scutit de ochii vigilenți ai „băieților cu ochi albaștri”.

Urmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni!

A fost primul lider mondial al clasamentului ATP și era deja o vedetă mondială. Urmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni! Poziția privilegiată de sportiv de top, nu l-a scutit pe fostul mare jucător de tenis de filajul organelor de securitate ale sistemului comunist. De altfel, nici Ion Țiriac, colegul și prietenul său, nu a fost ocolit de „tentaculele” securiștilor. În 2010, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis că Ion Țiriac (82 de ani) a semnat un angajament cu Securitatea Statului, dar nu a făcut poliție politică, scrie adevarul.ro.

Potrivit adeverinţei date de CNSAS, Ţiriac ar fi fost recrutat de Securitate în 11 iulie 1963 pentru încadrarea informativă a unor sportivi şi delegaţi străini ce vin în R.P.R. El ar fi semnat un angajament cu numele conspirativ „Titi Ionescu”. Lucrurile au mers așa o vreme, până ce, la 6 decembrie 1966, Securitatea l-a declarat pe „Titi” un „element ” neserios și cu rea-voință. Mai mult, din agent, „Titi” a devenit „țintă”. El a devenit „urmăritul Tănase”, făcându-i-se un dosar de urmărire.

Urmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni! Ce a pățit fostul mare campion de tenis al RomânieiUrmărirea lui Ilie Năstase, ca-n filmele cu spioni! Nici Ion Țiriac nu a fost scutit de presiunile Securității comuniste

Ce a pățit fostul mare campion de tenis al României

Noi toţi aveam dosare, toţi sportivii. Cum crezi că am stat în străinătate fără să fim urmăriţi? E de neconceput că, de atâţia ani, am avut pentru nimicuri oameni în spate”, declara Ion Ţiriac, în 2007, când a și putut vedea, la sediul CNSAS, propriul dosar de urmărire.

Acum, Ilie Năstase a dezvăluit, în emisiunea ”News Hour with CNN” de la Antena 3, detalii despre felul în care Securitatea îl fila chiar și pe el. Dar și implicarea acesteia în racolarea ca informatori a unor sportivi, mai ales de la clubul Dinamo, ce era „patronat” de Ministerul de Interne.

Ei aveau obiceiul să racoleze și dintre sportivi. Toți sportivii de la Dinamo, indiferent de sportul practicat, erau racolați, pentru că ei stăteau între sportivi. Știu și nume, dar nu vreau să le dau. Și atunci era mai ușor pentru ei să afle ce gândește sportivul”, a declarat Năstase la emisiunea citată.

„La mine era greu că eu mai înjuram pe cine mai trebuia să înjur eu atunci”

Fostul lider mondial ATP a recunoscut că în cazul lui, lucrurile erau mai dificile pentru securiști, pentru că el era mai coleric și înjura pe cine-i venea la gură.

La mine era greu că eu mai înjuram pe arbitru, mai înjuram pe ăla, pe cine mai trebuia să înjur eu atunci, mă lăsau mai în pace, dar vreau să vă spun că și Ceaușescu era filat, ca să știți. Deci, Securitatea nu era Ceaușescu, erau ei. Care sunt și astăzi, dar s-au schimbat din Securitate au devenit Serviciul Român de Informații. Pe cine spionează ei? Pe români. De ce nu-i spionează pe străini? Ce au cu românii?”, a mai spus Năstase la postul TV citat.

 

Citeste articolul pe PlaySport