miercuri 26 ianuarie 6:58 PM

Abonare la google news

UPDATE. S-a terminat ședința CSAT. Klaus Iohannis va susține o declarație de presă


ACTUALIZARE 14:40: Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a terminat. Administrația Prezidențială anunță o declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis, la ora 15:30.


Ședința CSAT a fost convocată săptămâna trecută de președintele Iohannis pentru a analiza situația de securitate din zona flancului estic al NATO. 

Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse subiecte referitoare la: „Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO și „Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT, că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”. Totodată, el a subliniat că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării.

Citește și Un nou transport cu echipament militar american a ajuns la Kiev. Ce armament a primit până acum Ucraina

Recent, Statele Unite și Franța au anunțat că intenționează să trimită trupe suplimentare în România. Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, președintele SUA Joe Biden a declarat că în cazul unei invazii în Ucraina va trimite mai multe trupe în România și Polonia.

Declarații lui Biden au fost făcute în contextul în care la negocierile cu Rusia, Moscova a cerut retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA. 

Citește și Iohannis salută anunțul făcut de Biden și Macron privind trimiterea de trupe în România. „Solidaritatea NATO e foarte puternică”

Editor : R.K.


Digi24.ro