Uniunea Europeană va sancționa militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar, a anunțat Josep Borell

Uniunea Europeană a decis luni să-i sancţioneze pe militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

”Miniştrii de externe din UE au decis impunerea de sancţiuni ţintite împotriva intereselor economice şi financiare ale militarilor, deoarece în această ţară ei sunt antreprenori şi deţinători ai unor părţi ale economiei”, a declarat responsabilul european, în cursul unei conferinţe de presă.

Citeste si:  Campania de vaccinare anti-COVID. Peste 15.510 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore / Au fost înregistrate 66 de reacţii adverse

”S-a ajuns la un acord politic pentru a-i sancţiona pe militari şi a fost lansată operaţiunea tehnică pentru a finaliza (sancţiunile) şi a le adopta”, a precizat o sursă diplomatică. ”Aceasta poate decurge foarte rapid”, a subliniat sursa citată.

UE a cerut luni în Myanmar ”o dezescaladare a crizei actuale prin încetarea imediată a stării de urgenţă”, restabilirea unui guvern civil şi eliberarea deţinuţilor, între care fosta lideră Aung San Suu Kyi.

Citeste si:  Twitter a anunțat că nu îi va permite lui Donald Trump să revină pe rețeaua de socializare chiar dacă va candida din nou pentru Casa Albă

Consiliul Afaceri Externe – ce grupează miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – reunit luni la Bruxelles, a condamnat în ‘termenii cei mai fermi’ lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar şi a subliniat că UE ‘este pregătită’ să adopte sancţiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat, potrivit EFE şi AFP.

Citeste si:  Cum a devenit un gest din filmul „Jocurile foamei” simbolul protestelor din Myanmar, după reinstaurarea dictaturii militare

Zeci de mii de oameni au ieşit luni în stradă în principalele oraşe din Myanmar pentru a protesta împotriva juntei militare în cadrul unei zile de grevă generală, după ce în weekend doi protestatari au fost ucişi în violenţele poliţiei.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter/ HtooHHN


Sursa: G4Media

 4 total views