Uniunea Europeană: 6,8% din importurile din restul lumii sunt contrafăcute

Vama franceză a anunțat luni că a confiscat 5,6 milioane de articole contrafăcute în 2020. Cifrele sunt cu 20% mai mari decât anul precedent, inclusiv multe măști și medicamente, în ciuda încetinirii fluxurilor cauzate de criza sănătății, relatează AFP.

„Falsificatorii sunt în permanentă căutare de noi oportunități”

Aparte de obiectele de lux obișnuite, jocuri, haine și parfumuri, vameșii au observat o creștere a confiscărilor de măști și medicamente, variind de la „vindecarea miraculoasă” împotriva Covid până la pastilele tradiționale împotriva disfuncției erectile.

„Falsificatorii sunt în permanentă căutare de noi oportunități, am văzut din aprilie proliferarea măștilor contrafăcute și am sechestrat 227.000 de măști de atunci”, a declarat ministrul Olivier Dussopt, de la aeroportul parizian din Roissy, unde a anunțat lansarea unui plan de luptă împotriva falsificărilor, avertizând împotriva riscurilor „economice, de securitate și sănătate” ale acestor piețe paralele.

Citeste si:  Din ce țări vin produsele tipice Crăciunului în Uniunea Europeană

În ultimi ani s-a constatat o creștere accentuată a contrafacerilor detectate în rândul coletelor mici de comerț electronic, care ajung în Franța pe calea aerului, în principal din Asia. Planul de luptă anunțat, care va implica o cooperare consolidată cu platformele de vânzări online, își propune să „eficientizeze relațiile cu jucătorii de comerț electronic pentru a identifica și demonta traficul”.

Citeste si:  Acțiunile Twitter au scăzut cu peste 8% după blocarea permanentă a contului lui Donald Trump

Întărirea misiunii „ofițerilor vamali cibernetici”

În același timp, prevede întărirea misiunii „ofițerilor vamali cibernetici” responsabili de patrularea site-urilor web și a rețelelor sociale. Brandurile sunt, de asemenea, invitate să își intensifice solicitările de intervenție la vamă atunci când observă vânzarea de produse imitate. Contrafacerea reprezintă, conform unui sondaj al OCDE și EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) în martie 2019, nu mai puțin de 3,3% din comerțul mondial.

Citeste si:  Marcel Ciolacu spune că e normal să comunice cu liderul AUR dar că nu are un plan comun cu acest partid. Totodată, avertizează că PSD poate bloca constituirea noului Parlament

De asemenea, potrivit raportului, laa nivelul Uniunii Europene, 6,8% din importurile din restul lumii sunt contrafăcute, ceea ce corespunde unei pierderi fiscale de 16 miliarde de euro pe an.

Franța este a doua țară cea mai afectată de produse contrafăcute, după Statele Unite și înainte de Italia, potrivit lui Bercy. Clienții articolelor contrafăcute se confruntă cu o amendă egală cu dublul valorii articolului original. „Este o invitație să te gândești înainte să cumperi”, a spus ministrul Olivier Dussopt.

 

Sursa: Gandul

 3 total views