Abonare la google news

Ungaria: Noul inamic principal al lui Viktor Orbán este LGBTQ

Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, nu este neapărat un homofob înrăit. Însă face, din când în când, remarci homofobe cu scopul obţinerii de avantaje politice. Afirmaţiile sale sunt de cele mai multe ori nedemne, iar uneori chiar de-a dreptul stupefiante. 

Toamna trecută, într-un interviu, Orbán a făcut o paralelă între homosexualitate şi pedofilie: ”Ungaria este o ţară tolerantă şi răbdătoare în ceea ce priveşte homosexualitatea”, a spus premierul. ”Însă există o linie roşie care nu trebuie depăşită: să ne lăsaţi copiii în pace”. 

Această afirmaţie s-a transformat în motto-ul nescris al noii legi propuse de majoritatea guvernamentală a lui Viktor Orbán şi adoptată marţi (15 iunie) de parlamentul de la Budapesta. Aceasta combină pedepse mai aspre pentru pedofilie, protecţia copiilor şi interzicerea propagării homosexualităţii în rândul minorilor. 

Susţinătorii legii argumentează între altele că popularizarea schimbării de sex şi a homosexualităţii dăunează dezvoltării morale a minorilor, precum şi formării identităţii de gen dobândite la naştere.

LGBTQ Festival 2016, în vremuri fără distanţare. Însă măşti erau şi atunci. LGBTQ Festival 2016, în vremuri fără distanţare. Însă măşti erau şi atunci.

Proiectul de lege a provocat o mare controversă în Ungaria în ultimele zile. Numeroase organizaţii civile, inclusiv Amnesty International, au protestat împotriva demersului majorităţii guvernamentale, iar o petiţie împotriva noii legi a fost deja semnată de peste 100.000 de persoane.

Luni (14 iunie), aproximativ 10.000 de persoane au manifestat în Piaţa Kossuth din Budapesta, în faţa Parlamentului, iar majoritatea partidelor de opoziţie au boicotat votul asupra legii. Numai Jobbik, fost partid de extremă-dreapta, acum reprezentând dreapta moderată, care face parte din opoziţia unită, a votat în favoarea proiectului de lege, alături de partidul de guvernământ Fidesz al lui Viktor Orbán.

Prezentat la sfârşitul lunii mai, proiectul de lege a vizat iniţial doar înăsprirea pedepselor pentru pedofilie, în contextul mai multor cazuri de abuzuri asupra copiilor din anturajul formaţiunii Fidesz, a căror muşamalizare nu a avut un succes deosebit. 

Printre acestea se numără cazul fostului ambasador al Ungariei în Peru, Gábor Kaleta, condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare pentru deţinerea a aproximativ 19.000 de imagini pornografice cu copii – situaţie care a fost ţinută secretă pentru o perioadă lungă de timp.

Formulare generală

Viktor Orbán pare să fi trecut acum la ofensivă cu un proiect de lege împotriva pedofiliei, pentru a risipi suspiciunile că partidul său nu adoptă o poziţie suficient de fermă împotriva abuzurilor asupra copiilor. La sfârşitul săptămânii trecute, deputaţii Fidesz au introdus brusc în proiectul de lege pasaje referitoare la protecţia copiilor împotriva homosexualităţii.

Potrivit textului legii, în Ungaria va fi interzisă propagarea homosexualităţii şi a operaţiilor de schimbare de sex în rândul minorilor. Doar organizaţiile selectate de guvern vor putea ţine prelegeri pe astfel de teme în şcoli. Publicitatea în care homosexualitatea şi operaţiile de schimbare de sex sunt prezentate ”ca un scop în sine” nu mai poate fi accesibilă minorilor.

Legea nu este precisă. În principiu, chiar şi arborarea steagurilor simbolizând curcubeul în public ar putea fi pedepsită. De asemenea, ea ar putea avea un impact asupra conţinutului mediatic în sensul cel mai larg, atrage atenţia cel mai mare post privat de televiziune din Ungaria, RTL Klub. Este posibil ca până şi filmele şi serialele care tratează viaţa de familie modernă să fie interzise, arată postul în comunicat.

Guvernul ungar a lăsat fără răspuns o listă de întrebări ale DW cu privire la noua lege. Secretariatul de Stat pentru Comunicaţii Internaţionale s-a mărginit să trimită DW o declaraţie scrisă aproape identică cu textul explicativ al proiectului de lege. 

Politologul maghiar András Bozóki, de la Universitatea Central Europeană (CEU) din Viena, a declarat pentru DW că legea încalcă în mod clar valorile UE şi, în cele din urmă, va fi probabil declarată ilegală de către o instanţă europeană.

”O agendă a polarizării”

Demonstranţi împotriva noii legi a FideszDemonstranţi împotriva noii legi a Fidesz

”Legea ia ca model Rusia şi Polonia”, a spus Bozóki pentru DW. Ruşii au adoptat o lege împotriva propagandei gay în 2013, iar în Polonia, preşedintele Andrzej Duda a desfăşurat o campanie puternic homofobă anul trecut, înainte de realegerea sa. De remarcat că, în Ungaria lui Orbán, homofobia nu a jucat un rol proeminent pentru o lungă perioadă de timp. 

Însă vremurile s-au schimbat, aşa încât anul trecut schimbarea oficială a sexului la naştere a fost interzisă prin lege în Ungaria, iar constituţia a fost modificată pentru a sublinia încă o dată că ”mama este femeie şi tatăl este bărbat”. Astfel, cuplurile de acelaşi sex nu mai au drepturi de adopţie în Ungaria.

”Pe de-o parte cred că Viktor Orbán foloseşte noua lege pentru a distrage atenţia de la diversele probleme din ultime vreme”, spune Bozóki. ”Pe de altă parte, el a pierdut unele subiecte. De exemplu, nu mai poţi mobiliza masele cu frica de migraţie, pentru că în ţară nu mai intră aproape niciun refugiat. Aşa că Orbán recurge acum la o problemă identitară precum homofobia radicală, care estompează în mod deliberat linia dintre chestiunile publice şi cele private, stabilind o agendă de polarizare socială”. 

De fapt, de ceva timp situaţia nu-i tocmai roză pentru premierul maghiar. Publicul este din ce în ce mai exasperat de scandalurile de corupţie din jurul şefului guvernului şi de politica slabă de controlare a pandemiei. Nu întâmplător, Orbán a devenit din ce în ce mai defensiv din punct de vedere politic în ultima vreme.  

Proteste în faţa clădirii Parlamentului din Budapesta faţă de legea interzicând propaganda homosexuală şi schimbările de sexProteste în faţa clădirii Parlamentului din Budapesta faţă de legea interzicând „propaganda homosexuală şi schimbările de sex”

O demonstrează unul din puţinii paşi înapoi făcuţi de guvernul său, care a retras de pe agendă, cel puţin pentru moment, un nepopular proiect universitar ungaro-chinez. Şeful cancelariei lui Viktor Orbán, Gergely Gulyás, a lăsat să se înţeleagă, cu jumătate de gură, că guvernul nu se va opune unui referendum privind construcţia unei filiale a Universităţii chineze de stat Fudan la Budapesta.

Politologul András Bozóki consideră că noua lege nu este doar o nouă ofensivă tematică a premierului, ci sugerează că acesta vrea să divizeze opoziţia. Poziţia adoptată la vot de Jobbik pune acum opoziţia unită în faţa primului test major. 

Cele mai mari şase partide de opoziţie din Ungaria au decis la sfârşitul anului trecut să participe la alegerile din primăvara anului viitor cu o listă comună şi un program de bază comun, aceasta fiind singura modalitate de a avea o şansă împotriva Fidesz, în condiţiile electorale actuale din Ungaria. Acum, Orbán a reuşit din nou să îşi divizeze adversarii, spune András Bozóki. ”Aceasta este o veste proastă pentru opoziţie”.

Keno Verseck – Deutsche Welle

Citeste articolul pe Adevarul