Abonare la google news

Unele aplicaţii medicale şi de fitness colectează mai multe date personale decât cele necesare STUDIU

„Principalele tipuri de date colectate de aplicaţiile mHealth includ informaţii de contact, locaţia utilizatorului şi mai mulţi identificatori de dispozitiv. O parte dintre aceşti identificatori (ne referim în mod specific la identitatea internaţională a echipamentelor mobile – IMEI, un identificator unic utilizat pentru amprentarea telefoanelor mobile; controlul accesului media – MAC, un identificator unic al interfeţei de reţea în dispozitivul utilizatorului şi identitatea internaţională a abonatului mobil, un număr unic care identifică în mod unic fiecare utilizator al unei reţele celulare) sunt unici şi persistenţi, adică sunt imuabili şi nu pot fi schimbaţi sau înlocuiţi. De asemenea, pot fi utilizaţi de terţi pentru a urmări utilizatorii din reţele şi aplicaţii”, arată studiul citat de Eset, scrie Agerpres.

În studiu s-a identificat că două din trei aplicaţii colectează identificator MAC şi cookie-uri, o treime colectează adresele de e-mail şi un sfert din aplicaţii identifică locaţia în funcţie de antena la care sunt conectaţi utilizatorii.

Cu toate acestea, transmiterea datelor a fost înregistrată la doar aproximativ 4% dintre aplicaţiile mHealth testate, cele mai comune tipuri de date transmise cuprinzând numele şi locaţiile utilizatorilor.

Studiul arată că datele preluate de aplicaţii ar putea părea, la prima vedere, banale, dar răspunderea privind aceste practici nu a fost transparentă.

Astfel, un sfert dintre transmiterile de date ale utilizatorilor, în special datele referitoare la parole şi date de localizare, au fost observate având loc printr-o conexiune HTTP necriptată nesecurizată. 

În plus, circa o treime dintre aceste aplicaţii nu au oferit niciun fel de politică de confidenţialitate care detaliază modul în care sunt tratate datele.

„Acest lucru ar putea însemna probleme pentru companiile suspectate că ar fi încălcat reglementările privind confidenţialitatea, cum ar fi Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecţia datelor (GDPR), care impune ca utilizatorii să fie informaţi în mod clar despre modul în care sunt tratate datele lor.

Aplicaţiile mobile devin rapid surse de informaţii şi instrumente de sprijin pentru luarea deciziilor atât pentru clinicieni, cât şi pentru pacienţi. Astfel de riscuri de confidenţialitate ar trebui să fie comunicate pacienţilor şi ar putea face parte din consimţământul privind utilizarea aplicaţiilor.

Credem că ar trebui să se ţină seama de raportul între beneficiile şi riscurile aplicaţiilor mHealth pentru orice discuţie tehnică şi politică în jurul serviciilor furnizate de astfel de aplicaţii”, se menţionează în cercetarea de specialitate.

Studiul se numeşte „Mobile health and privacy: cross sectional study” şi a analizat 8.000 de aplicaţii medicale şi 13.000 de aplicaţii de fitness. Documentul a inclus aproape toate aplicaţiile mHealth accesibile în Google Play Store, în Australia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul