Abonare la google news

Un tânăr homosexual leton a murit după ce a ars „ca o torţă” în faţa propriei locuinţe. Poliţia, acuzată de inacţiune

Normunds Kindzulis a suferit la 23 aprilie, arsuri pe 85% din suprafaţa corpului şi a murit miercuri din cauza rănilor.

El a primit ameninţări cu moartea cu caracter homofob şi s-a mutat de la Riga la Tukums, un oraş liniştit, situat la 70 de kilometri vest de capitală, scrie presa.

Însă şi la Tukums a fost ţinta unor atacuri homofobe şi a fost agresat fizic în patru rânduri.

Poliţia locală nu exclude ipoteza unei sinucideri, din cauza ameninţărilor pe care le-a primit.

Citeste si:  Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci unt de arahide zilnic. Beneficiile secrete ale gustării

„Aducerea cuiva în pragul sinuciderii este tot o infracţiune”, a declarat joi, în faţa presei, numărul doi în ierarhia poliţiei criminalistice letone, Andrejs Grishins.

Acest caz a provocat o dezbatere naţională pe tema homofobiei în Letonia, o fostă republică sovietică devenită membră a Uniunii Europene (UE), care şi-a amendat Constituţia în 2006 cu scopul de a interzice în mod special căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Preşedintele Egils Levits, un fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat că „nu există loc pentru ură în Letonia”.

Citeste si:  O nouă terapie, cu flux mare de oxigen, pentru plămânul afectat de SARS-CoV-2 la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă, anunţând că nu există ”probe” care să arate că s-a comis vreo infracţiune.

Însă, după moartea lui Normunds Kindzulis, poliţia este obligată de lege să deschidă o anchetă penală.

O anchetă separată – cu privire la presupusa inacăţiune a Poliţiei din Tukums, care nu a anchetat ameninţări cu moartea ale victimei – a fost de asemenea deschisă.

Colegul şi colocatarul victimei, Artis Jaunklavins, care este spitalizat în continuare, a declarat pentru site-ul de ştiri Delfi că l-a găsit „arzând ca o torţă” în faţa casei.

Citeste si:  Președintele Iohannis face declarații la ora 18:00, după consultările cu partidele parlamentare

„Am încercat să sting flăcările, l-am luat şi l-am pus în cadă, însă arsurile erau prea grave, iar hainele îi erau încrustate în piele”, declară el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul