20 mai 2:43 PM

Abonare la google news

Un nou gigant al televiziunii franceze: TF1 și M6 fuzionează

Postul M6, care deține și stații radio precum RTL, a fost scos la vânzare de câteva luni de către acționarul principal, grupul german Bertelsmann, prin filiala sa RTL Group. El primise mai multe oferte la sfârșitul lunii martie, precum cele de la Vivendi (Canal +), Xavier Niel sau de la antreprenorul ceh Daniel Kretinsky, potrivit presei franceze.

În cele din urmă, Bouygues, compania-mamă a TF1, a câștigat și urmează să preia controlul asupra viitorului grup media cu 30% din acțiuni, dacă fuziunea va fi autorizată.

TF1, M6, Bouygues și RTL Group au anunțat că au încheiat protocoale de acord pentru a demara negocieri exclusive în vederea fuzionării activităților TF1 și cele ale M6 și crearea unui grup media francez de mare anvergură.  Reprezentanții lor spun că se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Emblematicul patron al M6, Nicolas de Tavernost, va deveni directorul general al noii entități, au anunțat cele două posturi franceze. Actualul director al TF1, Gilles Pélisson, va deveni director general adjunct al Bouygues și va fi responsabil de divizia media.

„Este o necesitate imperioasă, atât pentru publicul francez cât și pentru ca întreaga industrie să continue să joace un rol predominant în fața unei concurențe internaționale exacerbate, foarte ofensivă”, a declarat M. de Tavernost.

Sub conducerea sa, M6 ajunsese pe locul trei printre canalele franceze, fiind depășit doar de TF1 și France 2.

Trei sferturi din piaţa publicităţii

„Piața audiovizualului crește pe termen lung. În acest context, Bouygues este încântat să contribuie la crearea unui mare grup media francez” capabil să concureze cu giganții americani din sector, inclusiv Netflix și Amazon, a afirmat directorul general al Bouygues, Olivier Roussat, citat dintr-un comunicat de presă.

În Franța, numai șapte autorizații pentru posturi care difuzează pe unde hertziene pot fi acordate unui singur grup de televiziune.

Întrucât grupul M6 deține deja cinci frecvențe (canalul său omonim, W9, 6ter, Gulli și Paris Première), cumpărarea sa de către TF1, care la fel, deține cinci canale (TF1, TMC, LCI, TFX, TF1 Cinéma Séries) ar implica renunțarea la trei frecvențe.

RTL Group va păstra 16% din capital și va acționa în colaborare cu Bouygues, cei doi parteneri urmând să controleze 46% din viitoarea entitate. Bouygues va cheltui 641 de milioane de euro pentru a încheia tranzacția.

Fuziunea vizează realizarea unui maximum de sinergii, estimate între 250 și 350 de milioane de euro, făcând posibilă, de exemplu, păstrarea unei singure regii publicitare. Promotorii proiectului nu au evocat posibilele consecințe ale acestei fuziuni asupra locurilor de muncă.

Punctul decisiv va fi acordul autorităților franceze anti-trust.

Alianța dintre primul și al treilea post TV din Franța ar duce la apariția unui actor gigant în televiziunea franceză, care va depăși France TV cu peste 30% din cota de audiență și obținând astfel trei sferturi din piaţa publicităţii din mass-media.

Din punct de vedere bursier, legea împiedică un acționar să dețină mai mult de 49% dintr-un grup de televiziune.

TF1 și M6 spun, de asemenea, că vor să creeze o platformă comună de streaming și un serviciu VOD prin abonament (SVOD).

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul publicat de France24

Citeste articolul pe RFI