2 iunie 4:42 PM

Abonare la google news

Un jurnalist belarus de la Deutsche Welle, eliberat dintr-o închisoare belarusă, denunţă ‘tortură şi tratamente inumane’

Jurnalistul independent belarus Aleksandr Burakov, care lucrează la Deutsche Welle (DW), a fost eliberat după 20 de zile de detenţie în oraşul Moghilău, a anunţat postul german, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

”Sunt foarte uşurat după ce colegul nostru iese mai mult sau mai puţin teafăr din detenţia sa ilegală, dar spirala violenţei de stat împotriva jurnaliştilor este tot mai îngrijorătoare”, apreciază într-un comunicat directorul DW Peter Limburg.

”Este tot mai evident că regimul din Belarus vrea să reducă la tăcere voci independente în ţară, prin toate mijloacele”, denunţă el.

Arestat la 12 mai, în timp ce acoperea procesul lui Pavel Severineţ, un opozant, şi al altor personalităţi, Burakov a fost condamnat, trei zile mai târziu, cu privire la partciparea la un ”eveniment neautorizat”.

Burakov şi alt jurnalist, arestat odată cu el, declara la 15 mai, în faţa sediului tribunalului din Moghilău, că a fost supus în timpul detenţiei unor ”tortură şi tratamente inumane”, că a fost trezit de mai multe ori pe noapte şi obligat de către gardieni să se dezbrace.

Jurnalistul ”a fost eliberat din închisoare marţi, după 20 de zile de detenţie”, a anunţat într-un comunicat Deutsche Welle.

Belarusul a fost teatrul unor manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, după realegerea contestată, în august, a lui Aleksandr Lukaşenko în al şaselea mandat.

Un avion de linie Ryanair care efectua la sfârşitul lui mai un zbor din Grecia în Lituania, a fost deturnat la Minsk şi escortat de un avion de vânătoare de tip MiG-29. Un jurnalist din opoziţie, Roman Protasevici, şi partenera sa, care se aflau la bord, au fost arestaţi, provocând indignarea europenilor.

Potrivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Viasna, 449 de deţinuţi politici sunt încarceraţi, în pezent, în Belarus.

Citeste articolul pe Stiripesurse