Abonare la google news

Un an de la închiderea istorică a școlilor, din cauza pandemiei COVID-19

Pe 11 martie 2020 toate școlile din România s-au închis pentru, inițial, două săptămâni. La început părea o vacanță scurtă. Însă până la vacanța de vară 2020 nu au mai revenit la ore decât clasele a VIII-a și a XII-a, pentru doar 2 săptămâni de pregătire înaintea examenelor. La un an de la acel moment, deși a stat mai mult închisă fizic, școala a trecut prin transformări majore. O guvernare și un ministru mai tâziu ne găsesc cu școli deschise și cu dezbaterea sănătate-educație purtată în arenă deschisă de cei doi miniștri, într-un contrast puternic cu situația de anul trecut, când specialiștii în sănătate din România au dictat școala și au făcut că țara noastră să fie printre singurele închise complet, în Europa. O enclavizare a celor care au intrat în pandemia COVID-19 direct de pe ultimul loc la testele PISA ale cărei rezultate le vom vedea și simți direct, în societate, în anii ce vor urma.

Citeste si:  Olanda își închide granițele pentru cinci săptămâni. Ce alte măsuri trebuie să respecte oamenii 

Astăzi, majoritatea școlilor sunt deschise, decizie luată după două rânduri de alegeri și o schimbare de guvern, evenimente în urma cărora autoritățile par să-și fi luat libertatea să nu mai trateze Educația ca pe un pacient, să nu își mai reverse frica în măsuri luate în primul rând prin închiderea școlilor, la paușal, pe contrasensul majorității statelor din Uniunea Europeană, cum nota la finalul anului Cristian Pantazi.

Citeste si:  Țara care a interzis vânzarea de alcool după ce a înregistrat peste un milion de cazuri de COVID-19. Ce alte restricții au fost aplicate

Decizia de închidere a școlilor pe 11 martie 2020 a fost luată după o răzgândire de ultim moment a premierului de atunci, Ludovic Orban, și a ministrului Educației de la acea vreme, Monica Anisie (detalii aici despre schimbarea radicală de poziție a lui Orban, cu privire la școli). Pe 9 martie 2020, în pline discuții politice cu privire la organizarea anticipată a alegerilor care ar fi favorizat PNL, ambii declarau cu doar câteva ore înainte ca ei înșiși să anunțe închiderea istorică a școlilor că nu a fost luată în calcul închiderea școlilor.

Citeste si:  Horoscop 13 aprilie 2021. Zodia care are probleme mari în viața personală


Citeste articolul pe G4Media

 47 total views