sâmbătă 4 septembrie 8:12 PM

Abonare la google news

Ultimul protest al femeilor, în Afganistan. Talibanii au înăbuşit marşul cu gaze lacrimogene VIDEO


Marşul femeilor a început paşnic. Demonstranţii au depus o coroană de flori în afara Ministerului Apărării din Afganistan pentru a-i onora pe soldaţii afgani care au murit luptându-se cu talibanii înainte de a merge la palatul prezidenţial.


„Suntem aici să câştigăm drepturi umane în Afganistan”, a spus o protestatară în vârstă de 20 de ani, Maryam Naiby. „Îmi iubesc ţara. Voi fi mereu aici”. Pe măsură ce scandările protestatarelor au devenit mai puternice, mai mulţi oficiali talibani au pătruns în mulţime.

Flancată de mai mulţi colegi demonstranţi, Sudaba Kabiri, studentă la universitate în vârstă de 24 de ani, i-a spus interlocutorului ei taliban că Profetul islamului le-a dat femeilor drepturi şi ei le-au vrut pe ale lor. Oficialul taliban le-a promis femeilor că li se vor acorda drepturi, dar acestea, toate în jurul vârstei de 20 de ani, s-au arătat sceptice.

În timp ce manifestanţii au ajuns la palatul prezidenţial, forţe speciale talibane au alergat în mulţime, tragând în aer şi împrăştiind manifestanţii. Kabiri, care a vorbit pentru The Associated Press, a spus că au folosit şi gaze lacrimogene.

Citeşte şi Femeile, primele victime ale legilor barbare pe care talibanii le impun în Afganistan. Nu au voie să apară la balcon sau fereastră, să vorbească tare sau să poarte pantofi cu toc

Talibanii au promis un guvern incluziv şi o formă mai moderată de guvernare islamică decât atunci când au condus ultima dată ţara din 1996 până în 2001. Dar mulţi afgani, în special femeile, sunt profund neîncrezători şi se tem că vor pierde drepturile dobândite în ultimele două decenii.

Tinerele femei care au protestat au spus că au fost nevoite să-şi înfrunte familiile îngrijorate de faptul că vor continua protestele, chiar furişându-se din case pentru a cere drepturi egale de la noii conducători.

Farhat Popalzai, altă studentă în vârstă de 24 de ani, a afirmat că vrea să fie vocea femeilor fără voce din Afganistan, a celor prea temătoare să iasă în stradă. „Sunt vocea femeilor care nu pot vorbi”, a spus ea. „Ei cred că aceasta este ţara bărbaţilor dar nu este, este şi o ţară a femeilor”.

Citeşte şi Talibanii au organizat o înmormântare pentru forțele americane, după retragerea din Afganistan

Romaniatv.net