20 mai 2:24 PM

Abonare la google news

UE își deschide granițele externe fără certitudine de reciprocitate

Lista țărilor ai căror cetățeni ar putea călători în această vară în UE va fi publicată în 21 mai. Ea ar cuprinde țări ca SUA (pentru care a fost făcut gestul), Canada și Regatul Unit. Un semn de întrebare rămâne referitor China sau Rusia. 

Recomandarea ambasadorilor europeni este ca turiștii din afara UE să fie primiți în baza unui vaccin recent (nu mai mult de două săptămâni de la ultima doză) și aprobat de UE (Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca). 

„În același timp, pentru a limita riscul intrării variantelor de coronavirus în UE, Consiliul a convenit asupra unui nou mecanism de frână de urgență care va permite statelor membre să acționeze rapid și într-o manieră coordonată”, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului.

Dar aceasta este o recomandare, fără putere de lege. Ea poate fi aplicată de statele membre sau nu sau poate fi parțial aplicată. In mod normal, primele semne de relaxare a restrictiilor de călătorie ar trebui să apară deja saptamâna viitoare. 

Demersul de a deschide granițele UE vine în urma presiunilor făcute de SUA care nu a promis însă că va aplica același regim europenilor. 

De altfel, statele membre UE au fost la început foarte reticente și din această cauză măsura a fost aprobată doar sub forma unei recomandări.

Pentru moment, în baza unei liste verzi europene, australienii și israelienii pot veni în vacanță în UE și fără a fi vaccinați. Această listă se mai poate și ea schimba în funcție de situația epidemiologică din alte țări și în baza unui criteriu actualizat. 

Criteriul pentru a intra pe lista verde era până acum detectarea a nu mai mult de 25 de cazuri de Covid19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (având în vedere că este vorba despre o țară unde există suficiente teste). Noul criteriu ridică rata infecțiilor la nu mai mult de 75 de cazuri la 100.000 de locuitori. 

Citeste articolul pe RFI