vineri 8 octombrie 10:24 AM

Abonare la google news

UE este „extrem de îngrijorată” de metodele violente de respingere a migranților şi cere anchete în Grecia şi Croaţia


Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat „extrem de îngrijorată” din cauza informaţiilor din presă referitoare la noile metode ilegale, uneori violente, de respingere a migranţilor la frontierele UE, în special în Grecia şi Croaţia. Ea a cerut acestor ţări să investigheze situaţia.


Anchete publicate miercuri în mai multe publicații, între care revista germană Spiegel şi cotidianul francez Liberation, care se bazează inclusiv pe înregistrări video, indică o strategie de respingere a migranţilor orchestrată de „unităţi speciale” ale poliţiei, susţinute parţial prin fonduri UE, în special în Croaţia și Grecia. Și România este însă menționată în anchetele jurnaliștilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceste presupuse respingeri „ne afectează cu adevărat reputaţia ca Uniune Europeană”, a spus comisarul european, înaintea unei întâlniri cu miniştrii de interne grec şi croat.

Ea şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu o posibilă „utilizare abuzivă a fondurilor europene” alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plăţile în cazul încălcării statului de drept.

„O parte din aceste informaţii sunt şocante şi sunt extrem de îngrijorată”, a reacţionat Ylva Johansson, „Desigur, acest lucru trebuie investigat”, a spus ea, în ajunul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de interne din UE.

Editor : M.B.


Digi24.ro