20 mai 2:24 PM

Abonare la google news

UDMR a propus pentru funcția de Avocat al Poporului un fost procuror, cercetat de CSM. „În România exista discursul că niciunde în lume nu există autonomie teritorială”

Fabian Gyula este propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului. Fostul procuror a fost cercetat, în 2007, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). El a avut o prezentare despre autonomia teritorială.

Gyula a fost acuzat în presa locală că este apropiat al unor diverse organizații extremiste maghiare, după ce, în 2007, acesta a intrat în atenția Consiliului Superior al Magistraturii. Fostul procuror participase la conferință „Ungaria și Ardealul: două țări – o singură națiune în Uniunea Europeană”, pregătită de una dintre cele mai activă organizații neoiredentiste maghiare – „Tinerii Marhiari din Ardeal”, organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal, membru al partidului FIDESZ, potrivit ziarulfaclia.ro.

În expunerea să, Fabian Gyula, pe atunci procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a vorbit despre autonomie din perspectiva dreptului internațional

„Conform articolului 30 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, o echipă de inspectori a făcut verificări în legatură cu respectarea de către procurorul Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“, a declarat atunci pentru Făclia, purtătorul de cuvânt al CSM, magistratul Cecilia Morariu.

Fabian Gyula a explicat pentru „Adevărul” ,j oi, că a fost audiat de CSM în legătură cu participarea la eveniment

„Procedura a fost clasată”, spune el

„Nu am avut un discurs politic sau de mobilizare, pur si simplu am reflectat asupra cadrului legislativ ce împiedică sau permite astfel de proiect de autonomie, atât la nivel naţional cât şi internaţional. În România exista discursul că niciunde în lume nu există autonomie teritorială. Trebuie doar să treci Prutul şi să vezi cum e în Găgăuzia sau să mergi 800 de kilometri în cealaltă parte, în Tirolul de Sud”, a mai spus acesta.

În calitate de Avocat al Poporului, acesta doreşte să rezolve toate petiţiile primite pentru ca „oamenii să simtă că autorităţile funcţionează“

„Încă din timpul studenţiei am cochetat cu ideea de a fi avocat pentru a-i ajuta pe cei mai necăjiţi, pe cei care nu sunt avuţi, iar pe măsură ce am avansat cu studiul Dreptului, am înţeles că pot să fac acest lucru din postul de procuror”.

Marți, 18 mai, Csoma Botond a explicat pentru Maszol.ro că UDMR îl susține pe Făbián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului.

Citeste articolul pe Gandul