miercuri 19 ianuarie 1:33 AM

Abonare la google news

Ucraina: Şefa diplomaţiei canadiene a avertizat că o invazie rusească ar avea consecinţe serioase


Şefa diplomaţiei canadiene, Melanie Joly, aflată în vizită la Kiev, a avertizat marţi Moscova împotriva unei invazii a Ucrainei, care ar avea consecinţe grave dacă s-ar produce, apreciind ca inacceptabilă desfăşurarea trupelor ruse la graniţă, informează AFP.


„Orice incursiune în Ucraina ar fi urmată de consecinţe grave, inclusiv sancţiuni coordonate, foarte dure”, a declarat ministrul canadian Melanie Joly în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Citește și: SUA vorbesc despre o ‘situaţie extrem de periculoasă’: ‘Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina’

„Întărirea dispozitivului militar rusesc în jurul Ucrainei este inacceptabilă. Rusia este agresorul şi trebuie să facem în aşa fel încât să fim alături de Ucraina”, a adăugat ea.

„Există o singură cale care este viabilă: Rusia trebuie să aleagă dezescaladarea şi să înceapă un dialog serios”, a insistat Joly, potrivit Agerpres.ro.

Kiev şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că a adunat zeci de mii de soldaţi şi tancuri la graniţa cu Ucraina pentru o posibilă invazie, acuzaţie respinsă de Moscova.

Citește și: Reuters: Alianţa Nord-Atlantică ar avea un rol secundar în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina

Kuleba a vrut însă să transmită un mesaj liniştitor:”situaţia este sub control, nu intraţi în panică”, a spus el.

Mai mulţi oficiali occidentali au vizitat Ucraina în ultimele zile pentru a-şi exprima sprijinul. Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a efectuat luni o vizită la Kiev, iar miercuri este aşteptat în Ucraina secretarul de stat american Antony Blinken.

Ţările occidentale încearcă să convingă Rusia să continue dialogul pentru a rezolva această criză, după discuţiile iniţiale de săptămâna trecută care nu au reuşit să atenueze tensiunile.

Rusia, care se consideră ameninţată de NATO, cere în special ca Alianţa Nord-Atlantică să se angajeze să nu se extindă spre Est şi în special în Ucraina. O cerere considerată inacceptabilă de ţările occidentale.

Stiripesurse.ro