Ucraina a acuzat Rusia de „asasinate vizate” într-un dosar depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)

Ucraina a acuzat Rusia de „asasinate care vizează „opozanții” într-un dosar depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cel mai recent dintr-o serie de plângeri legale împotriva Moscovei.

Cazul, depus săptămâna trecută și publicat pe site-ul instanței pe 23 februarie, acuză Moscova că a comis asasinate „în Rusia și pe teritoriul altor state … în afara unei situații de conflict armat” în ceea ce Kiev spune că este o încălcare a „dreptul la viață”, astfel cum este stipulat la articolul 2 din Convenția europeană a drepturilor omului.

Citeste si:  Bărbatul din Hunedoara care a agresat un copil, arestat pentru 30 de zile

Rusia a eșuat să investigheze presupusele asasinate

În cerere, Ucraina susține, de asemenea, că eșecul Rusiei de a investiga astfel de presupuse asasinate echivalează cu „o practică administrativă” care este susținută și prin „montarea deliberată a operațiunilor de acoperire care vizează frustrarea eforturilor de găsire a persoanelor responsabile”.

Instanța nu a furnizat detalii despre presupusele asasinate.

Este al nouălea caz intentat de Ucraina împotriva Rusiei la CEDO, pentru presupuse încălcări ale Convenției privind drepturile omului.

Citeste si:  Dacia întrerupe iar producția la Mioveni. Criza microcipurilor afectează industria auto

Patru dintre aceste cazuri sunt încă în curs

Se referă la căderea zborului MH17 al Malaysia Airlines peste estul Ucrainei în iulie 2014, încălcările drepturilor omului din peninsula Crimeea, pe care Moscova le-a anexat Ucrainei în 2014 și confiscarea de către Rusia a trei nave ale marinei ucrainene Kerch, în 2018.

Cazul privind încălcările drepturilor omului din Crimeea a fost declarat parțial admisibil de Marea Cameră a Curții la 14 ianuarie.

Citeste si:  O aplicație mobilă lansată de Comisia Europeană oferă informații actualizate despre măsurile adoptate pentru combaterea pandemiei și despre condițiile de călătorie

O hotărâre a Marii Camere cu privire la caz va fi pronunțată la o dată ulterioară, conform documentelor instanței. Celelalte trei cauze trebuie încă examinate de către filialele instanței.

Guvernul Ucrainei este în război cu separatiștii din estul Ucrainei de când milițiile pro-ruse au lansat o licitație pentru independență în urma anexării Crimeii de către Moscova. Aproape 13.000 de oameni au fost uciși în conflict, ceea ce a aprofundat înstrăinarea Rusiei față de Occident.

Sursa: Gandul

 3 total views