17 martie 6:06 PM

Abonare la google news

Turcan: Bugetarii vor avea termen 30 de zile să aleagă între pensie și salariu la stat

35.000 de persoane cumulează, în prezent, pensia cu salariul de la stat. Raluca Turcan a anunțat că proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost discutat de Guvern, miercuri, în prima lectură. Săptămâna viitoare va fi aprobat și va fi trimis în Parlament pentru dezbatere.

Raluca Turcan a precizat că un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, se suspendă dreptul la pensie, transmite Hotnews.ro.

În ceea ce privește legea salarizării, Turcan a afirmat că a solicitat ministerelor să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public, plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat. Un principiu este să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio- profesionale. Ministerul Muncii propune ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie nivelul salariul minim brut pe economie.

Principalele declarații ale ministrului Muncii:

  • În primă lectură au fost adoptate proiecte de acte normative care privesc măsuri active: pe de o parte, o măsură privind posibilitatea continuării activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensioare și pe de altă parte, pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului.
  • În legătură cu primul proiect și anume posibilitatea continuării activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, vorbim de persoanele care odată ce au ajuns la vârsta de pensionare, pot să opteze la cerere să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim de o opțiune, de un drept și în niciun caz de o obligație. Ține de dreptul salariatului de a munci.
  • Persoanele își pot prelungi activitatea până la 70 de ani atât în sectorul public cât și în cel privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra opțiunii de a munci și să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciți în plus de către persoanele care optează pentru continuarea activității conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. 
  • Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta, este suficientă pentru a-și putea continua activitatea. 
  • Pentru sectorul public există niște reglementări specifice și anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activității, atunci, dacă îndeplinește condițiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie. 
  • Acțiunea continuării activității are drept consecință suspendarea pensiei și cei care cumulează în momentul de față pensia cu salariul de la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această opțiune. 
  • Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de față se află în situație de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta, vor suporta consecințe sub formă de amendă.
  • În același timp, proiectul reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de față și care pot să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.
  • Există câteva excepții și anume: persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate persoane care încasează în momentul de față venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în gradul 3 de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali, îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.
  • În sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul în condițiile în care avem aproximativ 102.000 de persoane peste 65 de ani care în momentul de față au optat să cumuleze pensia cu salariul atât în sistemul public cât și în sistemul privat.

 

Citeste articolul pe RFI