Abonare la google news

Tratamentul marilor arși în străinătate costă aproape 5 milioane de euro în 5 ani. Când va începe construcția de centre dedicate în România?

România are cei mai mulţi mari arşi din Europa – între 1400 şi 1500 anual – dar nu are niciun centru pentru tratarea lor. Cea mai modernă secţie din ţară,aşteaptă încă avize pentru a putea angaja personal în plus

Sunt 21 de paturi existente în spitalele din ţară, paturi destinate tratării marilor arşi, faţă de 11, câte existau în anul 2015: 11 paturi la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca şi Spitalul de Arşi, şi câte 5 locuri la spitalele din Timişoara şi Iaşi.

Citeste si:  De mâine, primești bani pentru a-ți schimba laptopul, televizorul sau mașina de spălat. Află cum

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a furnizat, la solicitarea News.ro, date privind sumele cheltuite din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru tratamentele în străinătate, în baza formularului european S2/E112, acordate persoanelor care au suferit arsuri.

Suma facturată în perioada 7.11.2015 – 31.10.2020 este de 4,801 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 3,560 milioane de euro.

Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trimişi spre spitale din străinătate au fost în 2015, în urma incendiului devastator din clubul Colectiv. Este vorba despre 36 de tineri.

Citeste si:  BILANȚUL ZILEI. 2.550 de noi cazuri, în ultimele 24 de ore. Situația la ATI

“Suma este mare, dar, având în vedere că este un drept al pacienţilor, aş evita să calculez dreptul unui om la viaţă şi la sănătate raportându-mă strict la partea financiară. România are o problemă legată de pacienţii cu arsuri”, a declarat Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. “Aceşti oameni au beneficiat de o şansă în plus la viaţă, era dreptul lor”.

Oficialul mai spune şi că se fac paşi importanţi în construirea unor centre de mari arşi, cu bani de la Banca Mondială, la Timişoara, Târgu Mureş și Bucureşti.

Citeste si:  Beatrice Mahler, despre valul trei al pandemiei: Pacienții care se internează acum sunt mai tineri

“Cele trei centre sunt într-o fază avansată, partea de finanţare, de documentare, totul s-a finalizat, ne aflăm în faza în care va putea începe, la propriu, construirea acestor centre”, a mai spus Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru news.ro.

Citeste articolul pe RFI

 53 total views