joi 29 iulie 12:06 PM

Abonare la google news

Temperaturi de foc și vijelii puternice! Un nou cod portocaliu de furtuni și de caniculă

România se pârjolește sub valul de căldură! Codurile de caniculă au fost prelungite de meteorologi și pentru prima zi din august. Mai mult decât, ANM a emis avertizări noi meteo de cod portocaliu și galben de furtuni severe pentru mai mult de jumătate din țară.


Cod portocaliu de caniculă prelungit până pe 1 august

Codul portocaliu de caniculă prelungit până pe 1 august, astfel 8 județe şi Capitala vor fierbe sub soarele arzător! Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade, spun meteorologii.

Cod galben de caniculă în aproape toată ţara

Aproape tot restul țării va fi sub cod galben de caniculă până duminică. Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Excepție fac doar câteva județe din nordul și nord-estul țării.


Cod portocaliu de vijelii puternice, furtuni şi grindină

Din cauza temperaturilor crescute, apar şi fenomene meteo periculoase. Astfel, mai mult de jumătate din țară este vizată de avertizări meteo de furtuni și vijelii. De la ora 13.00 la ora 23.00, estul țării este sub cod portocaliu.

În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, spun meteorologii.

Cod galben de furtuni în mare parte mare parte din ţară

La ora 10.00 a intrat în vigoare și un cod galben de furtuni, valabil tot până la ora 23.00. În Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină, spun meteorologii.

Sursa foto: Pexels.com, ANM

 

Cancan.ro


Stirile.eu