Abonare la google news

Teama de reacțiile adverse, mai mare decât cea de COVID-19. Românii explică de ce fug de vaccinul AstraZeneca

  • Românii sunt reticenți la vaccinul produs de Oxford-AstraZeneca
  • Mai puțin de 30% din dozele de ser AstraZeneca, primite până acum de țara noastră, au fost administrate
  • Teama de reacțiile adverse este mai mare decât cea de COVID-19

Mai puțin de 30% din dozele de ser AstraZeneca, primite până acum de țara noastră, au fost administrate. Strategia de vaccinare a fost schimbată și a fost impusă o limită de vârstă.

Românii sunt însă reticenți la serul produs de Oxford-AstraZeneca. Mii de locuri sunt libere pe platforma de programare, iar mulți dintre cei programați, renunță la acest ser.

Maria Trușcă este învățătoare în Slatina. De la începutul pandemiei a făcut trei teste PCR și cinci teste rapide pentru a fi sigură că nu s-a infectat cu SARS-COV-2. Teama de reacțiile adverse a fost însă mai mare decât cea de COVID-19. Așa că a renunțat la doza de AstraZeneca.

Citeste si:  Vaccinul AstraZeneca are eficiență 100% împotriva bolii severe şi a spitalizării, potrivit unui studiu efectuat în SUA

“Colegi, care s-au vaccinat cu AstraZeneca, au avut reacții foarte urâte. M-am speriat și am renunțat la AstraZeneca, mergând în continuare pe programarea inițială cu Pfizer.(…) Urmează să-l fac vineri, pe 12”, spune Maria Trușcă, învățătoare.

În niciun județ al Olteniei serul Astra Zeneca nu mai are căutare. În depozitul regional de la Spitalul Militar Craiova au rămas mai mult de jumătate din dozele de AstraZeneca primite. Nici cei care s-au programat nu mai vin toți să primească serul.

“Acolo s-ar putea vaccina, pe zi, 360 de persoane. Noi considerăm că, în acest moment, acea restricție care a funcționat până ieri, de vârstă, a redus foarte mult bazinul de populație care ar fi putut să se vaccineze”, spune Iuliana Manea, inspector șef DSP Dolj.

Citeste si:  Sorin Cîmpeanu: “Dacă nu se întunesc condițiile necesare, școala intră în online!” / “Vom face publică lista unităților care nu pot fi deschise!”

“În medie, pe zi, sunt programate 300 de programați, însă, în jur de 10-15 nu vin.(…) Cinci-șase renunță, pe zi, pe motiv că le este frică. În general, bărbații, că sunt mai emotivi”, spune Luiza Voicu, medic centru de vaccinare Craiova.

Medic: Vaccinul Astra Zeneca este la fel de sigur și eficient ca celelalte seruri anti-COVID aprobate în România

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Române de Medicină de Familie, spune că vaccinul Astra Zeneca este la fel de sigur și eficient ca celelalte seruri anti-COVID aprobate în România. Doar intensitatea reacțiilor adverse poate diferi, de la un ser la altul.

Citeste si:  Simulare Evaluare Națională 2021. Ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a la matematică

„În cazul vaccinului Pfizer, respectiv Moderna, procentul de persoane care fac febră este foarte mic.În schimb, este mai mare în cazul pacienților cu Astra Zeneca. La fel, în cazul vaccinul Pfizer este posibil să avem mai multe persoane cu dureri musculare, și mai puține în cazul vaccinului Astra Zeneca”, spune Grindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Citeste articolul pe AlephNews

 54 total views