vineri 3 decembrie 8:16 PM

Abonare la google news

SUA: China şi Rusia desfăşoară zilnic un război electronic împotriva sateliţilor de spionaj american


Rusia şi China desfăşoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliţilor americani, care implică atacuri cyber dar şi orbirea sistemelor optice ale sateliţilor cu ajutorul laserilor, a declarat generalul SUA David Thompson, adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane, într-un interviu acordat pentru Washington Post.


În acelaşi timp, generalul american a dezvăluit că Rusia a folosit, în 2019, un satelit de mici dimensiuni pentru a se apropia de un satelit american, în ceea ce pare a fi testarea unei arme antisatelit de către Moscova.

„Astfel de ameninţări sunt tot mai numeroase şi se desfăşoară în fiecare zi. Acest gen de acţiuni au loc de ceva vreme şi continuă să se dezvolte. Putem spune că ne aflăm într-un moment în care sistemele noastre din spaţiu sunt expuse unei palete largi de ameninţări”, a declarat generalul american David Thompson.

Declaraţiile vin la doar o zi după apariţia în presa americană a unui alt avertisment, venit din partea unui alt oficial american din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA,  referitor la noua rachetă hipersonică a Chinei, care ar fi capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze „bombardamente orbitale” asupra oricărei ţinte de pe planetă.

China Anniversary Parade Vehicule militare chineze care transportă rachete hipersonice DF-17, prezentate la o paradă militară din 2019. Foto: Profimedia Images

În acest moment, Forţele Spaţiale ale SUA se confruntă zilnic cu ceea ce oficialii american numesc „atacuri reversibile” asupra sateliţilor americani – adică atacuri care nu se soldează cu distrugerea acestora.

„Atât China, cât şi Rusia, atacă în mod regulat sateliţii americani cu laseri, sisteme de bruiaj electronic şi atacuri cyber”, a spus adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane.

Iar China se află, în acest moment, înaintea Rusie din punct de vedere tehnologic şi al capacităţilor de atacare a sateliţilor.

„(Chinezii) reuşesc să operaţionalizeze sisteme (antisatelit) la o rată incredibil de ridicată”, a spus generalul SUA.

„Sateliţii inspector” ai Moscovei cu ajutorul cărora Rusia încearcă să distrugă sateliţii americani de spionaj

Folosirea recentă, de către Rusia, a unei arme antisatelit reprezintă doar cel mai recent exemplu dintr-un lung șir de teste similare realizate în ultimii ani de principalele puteri militare ale lumii și care arată că spațiul cosmic a devenit noul câmp de luptă.

Testarea armei antisatelit de către Rusia a provocat în primul rând îngrijorare din cauza celor peste 1.500 de fragmente rezultate în urma lovirii satelitului și despre care NASA a susținut că i-au pus în pericol pe cei 7 membri aflaţi la bordul Stației Spațiale Internaționale – cinci astronauți (4 americani și un german) și doi cosmonauți ruși.

Anul trecut, generalul american John Raymond, comandantul Forțelor Spațiale americane, anunța desfășurarea unei inedite confruntări în spațiu între SUA și Rusia: doi sateliți rusești au urmărit, într-o manieră „neobișnuită și deranjantă”, un satelit militar american de spionaj aflat pe o orbită terestră.

„În luna noiembrie 2019, guvernul rus a lansat pe orbită un satelit care, la rândul său, a lansat un al doilea satelit. Acești doi sateliți au executat apoi diverse manevre în apropierea unui satelit american”, a declarat generalul John Raymond, care a adăugat că un incident similar s-a petrecut și în 2017. Acest tip de sateliți rusești sunt considerați de către guvernul de la Moscova drept „sateliți inspector”.

Editor : Mihnea Lazăr


Digi24.ro