Abonare la google news

Studiu: Omul a distrus sau degradat două treimi din totalul pădurilor tropicale

Studiul organizaţiei non-profit Rainforest Foundation Norway trage un semnal de alarmă asupra faptului că această barieră naturală cheie împotriva schimbărilor climatice dispare rapid.
Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor viu de carbon, iar pierderea pădurilor duce la creşterea emisiilor ce contribuie la încălzirea climatică, se afirmă în studiul citat de agențiile Reuters și Agerpres.

Exploatarea forestieră şi conversia terenurilor, în special pentru agricultură, au şters de pe faţa pământului 34% din pădurile tropicale originale ale lumii şi au degradat încă 30%, lăsându-le mai vulnerabile la incendii şi la distrugerile viitoare.

Important de menționat este că mai mult de jumătate din distrugerile înregistrate din 2002 până în prezent s-au produs în Amazonia din America de Sud şi în pădurile tropicale limitrofe.

Pe măsură ce mai multe păduri tropicale sunt distruse, există un potenţial mai mare pentru schimbări climatice, ceea ce face mai dificilă și supravieţuirea pădurilor rămase, a declarat autorul raportului, Anders Krogh, specialist în pădurile tropicale. „Este un ciclu terifiant”, spune el, adăugând că totalul pădurilor tropicale pierdute între 2002 şi 2019 a fost mai mare decât suprafaţa întreagă a Franţei.

Pe de altă parte, conform unui alt studiu realizat de Institutul Mondial pentru Resurse, în 2019 o pădure de dimensiunea unui teren de fotbal a dispărut la fiecare 6 secunde.

Revenind în zona cea mai afectată, cea a Americii de Sud, Amazonia braziliană a fost supusă unei presiuni intense în ultimele decenii, întrucât un boom agricol i-a determinat pe fermieri şi pe speculatorii de terenuri să incendieze terenuri pe care să planteze diverse culturi. Această tendinţă s-a înrăutăţit din 2019, când preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro a preluat funcţia şi a început să slăbească aplicarea legislaţiei de mediu.

Dar această regiune reprezintă, totodată, şi cea mai bună speranţă pentru păstrarea a ceea ce a rămas din pădurea tropicală. Amazonia şi vecinii săi – bazinul Orinoco şi pădurea tropicală andină – reprezintă 73,5% din pădurile tropicale încă intacte.

Insulele din sud-estul Asiei, aparţinând în cea mai mare parte Indoneziei, ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte distrugerea pădurilor, din 2002, o mare parte din aceste păduri fiind defrişate pentru a face loc plantaţiilor pentru obţinerea de ulei de palmier.

Africa Centrală ocupă locul al treilea, cea mai mare parte a distrugerilor concentrându-se în jurul bazinului râului Congo, din cauza agriculturii tradiţionale şi comerciale, precum şi a exploatării forestiere.

Citeste articolul pe RFI