Abonare la google news

Stelian Ion, despre pașaportul de vaccinare: Nu s-a discutat deocamdată în Guvern. N-aș vedea o condiționare de genul acesta pentru că s-ar pune o presiune foarte mare. Metodele de constrângere au efectul invers

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat într-un interviu pentru G4media că nu îmbrățișează ideea obligativității unui pașaport de vaccinare considerând documentul ”o constrângere” care ar pune ”presiune foarte mare” asupra celor care nu sunt de acord cu vaccinarea.

  • ”Nu am cunoștință despre o asemenea propunere concretă făcută în guvern (referitoare la pașaportul de vaccinare, n.red.). Nu s-a discutat deocamdată. Nu s-a stabilit la nivel european. Am o calitate de ministru al Justiției. Să vă spun o părere personală, pe o chestiune așa generală, aș zice că nu, n-aș vedea o condiționare de genul acesta, pentru că într-un fel s-ar pune o presiune foarte mare, eu sunt adeptul convingerii oamenilor, eu m-am vaccinat, convingerii oamenilor că e cea mai bună cale dar metodele de constrângere de regulă am observat că ele au efectul invers (…) Dar indirect este (o constrângere, n.red.)”, a declarat Stelian Ion într-un interviu pentru G4Media.

Ministrul a mai declarat că, cel puțin până în prezent, în Guvern nu s-a discutat concret această chestiune, iar o eventuală condiționare a circulației pe baza pașaportului de vaccinare ar putea avea efectul invers.

Acesta a mai spus că decizia va fi, cel mai probabil, luată la nivel european. Stelian Ion a mai declarat că o astfel de obligativitate ar alimenta teoriile conspirației referitoare la vaccinul anti-COVID.

  • ”Aceasta cred că va fi o decizie la nivel cel puțin european, pentru că ne privește pe toți, această familie europeană (…) Este o opinie. Nu cred că există soluții miraculoase sau 100% fără cusur în privința asta. Eu văd și dezavantajul, acela în care cei care se opun din start vaccinării vor spune iată, este un element în plus de constrângere, e o conspirație mondială… Noi vorbim despre asta în condițiile în care deocamdată trebuie să asigurăm doze de vaccin pentru cei care își doresc să fie vaccinați, deci până acolo mai avem niște pași de făcut”, a mai declarat Stelian Ion într-un interviu pentru G4Media.
Citeste si:  Președintele Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe după decesul prințului Philip: România este alături de Familia Regală și de poporul britanic

Vezi integral interviul cu Stelian Ion

Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Citește și VIDEO INTERVIU Stelian Ion: UDMR se opune în Parlament proiectului de desființare a Secției Speciale, nu vrea ca dosarele cu magistrați să se întoarcă la DNA / Putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat.

Context

Citeste si:  Record: un medic de familie din Sibiu a reușit să programeze 848 de persoane la vaccinare

Comisia Europeană a elaborat un draft de regulament privind introducerea așa-numitului pașaport de vaccinare care să permită persoanelor imunizate să se miște liber pe teritoriul UE, fără a mai fi supuse restricțiilor antipandemice în vigoare, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, documentul se va numi ”travel health card” sau ”digital green pass”, un lucru care rămâne să fie stabilit ulterior. De asemenea, au mai explicat sursele G4Media.ro, documentul va fi valabil în trei situații:

  • Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene;
  • Pentru persoanele care și-au făcut un test PCR sau test rapid antigenic (aprobat la nivelul UE);
  • Pentru persoanele care au fost bolnave de Covid-19, caz în care va fi precizată data diagnosticării.

Până în acest moment, UE a aprobat utilizarea a patru vaccinuri: Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford și Johnson&Johnson. Vaccinurile produse de Rusia și China nu sunt aprobate, chiar dacă ele sunt utilizate în câteva state membre UE în baza unor decizii la nivel național.

În draftul de regulament al Comisiei se prevede că:

  • Persoanele vaccinate nu vor avea niciun fel de restricție;
  • Persoanele testate pot intra liber în țările sau teritoriile unde sunt solicitate teste;
  • Persoanele care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta.
Citeste si:  O fată a fost salvată în ultimul moment, după ce a sărit pe șinele metroului de la Dristor. VIDEO

În ceea ce privește formatul documentului, Comisia recomandă să fie digital, dar precizează că trebuie să aibă și un backup pe hârtie. Va fi însă obligatoriu ca ambele formate să aibă cod QR. Fiecare stat membru va fi liber să își decidă propriul format.

De asemenea, mai prevede draftul Comisiei, nu va exista o bază de date la nivel european cu informații personale. Verificarea autenticității cardului trebuie să se facă fără un schimb de date personale între state. Documentul ar urma să fie emis gratuit fiecărui cetățean european care s-a vaccinat.

Posesorii unui astfel de ”pașaport” nu vor fi nevoiți să se supună restricțiilor anipandemice luate de statele membre, dar fiecare stat va fi liber să refuze utilizarea unui astfel de card pe teritoriul național. În acest caz, al refuzului utilizării cardului, statul respectiv trebuie să notifice Comisia Europeană și Parlamentul European.


Citeste articolul pe G4Media

 13 total views