Abonare la google news

Stelian Ion ar prezenta trunchiat documente internaţionale pentru a justifica desfiinţarea SIIJ. Acuzaţiile şefei procurorilor: „E o mare durere pentru colegii mei din Justiţie”

Stelian Ion ar prezenta trunchiat documente internaţionale pentru a justifica desfiinţarea SIIJ. Acuzaţia a fost lansată, joi, în direct la România TV, de Elena Iordache, procuror în cadrul Parchetului General. Şefa procurorilor consideră că „SIIJ ar trebui să funcţioneze la capacitatea pe care o prevede în acest moment, nemodificată, neabrogată”.

„E necesară o evaluare a activităţii acestei secţii (SIIJ). Secţia nu produce rechizitorii. Dacă activitatea unui Parchet se rezumă prin numărul de rechizitorii, e grav.

Atâta timp cât această secţie nu funcţionează la capacitatea prevăzută de lege, cu numărul de posturi ocupate, 15 posturi de procurori şi restul, un an de zile să funcţioneze în parametri legali ca grad de ocupare, abia după aceea putem să facem o evaluare a activităţii SIIJ. Legea din acest moment spune clar că atunci când apare un necesar de majorare a numărului posturilor la această secţie, procurorul general poate să propună majorare acestui număr de posturi.

Nici aceia nu sunt la SIIJ. Mai sunt 5 sau 6, dar n-au fost niciodată 15. Legea nu spune rămâneţi în 15 procurori şi lucraţi aşa pe veci. Numai în acest moment vom putea discuta despre desființare sau dacă îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute corespunzător de lege”, a explicat Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor din România, în direct la Romania TV.

Citeşte şi: Stelian Ion spulberă UDMR în scandalul cu SIIJ: Ar trebui să iasă de la guvernare. În Parlament, se blochează lucrurile şi UDMR este actorul principal

Stelian Ion ar prezenta trunchiat documente internaţionale pentru a justifica desfiinţarea SIIJ. „O reformă reală a sistemului de Justiţie nu înseamnă desfiinţarea acestei secţii”

Şefa procurorilor îi acuză pe guvernanți că prezintă în mod trunchiat informaţii din documente internaţionale pentru a justifica desfiinţarea SIIJ.

„Au fost prezentate trunchiat în presă raportul Comisiei de la Veneţia pe chestiunea legată de SIIJ în care se spune că Comisia recomandă desfiinţarea SIIJ. Nu!

Comisia de la Veneţia spune că, în contextul unei reforme reale a sistemului de justiţie. O reformă reală a sistemului de Justiţie nu înseamnă desfiinţarea acestei secţii. Să nu citim trunchiat documentele internaţionale. La fel de trunchiat a fost citată şi decizia CJUE.

Nici în decizia CJUE nu se precizează că SIIJ este în mod legal înfiinţată, nu corespunde dispoziţiilor constituţionale şi în consecinţă trebuie desfiinţată. Nu! E o mare durere pentru colegii mei din Justiţie care văd constant cum şi ministrul Justiţiei citează trunchiat, selectiv şi probabil într-o formă care să răspundă întrebărilor şi ţelului pe care şi l-a propus, citează trunchiat documentele internaţionale”, a mai spus Elena Iordache.

De asemenea, şefa procurorilor susţine că „asistăm în ultima vreme la un atac direct din partea politicienilor şi din partea actulului ministru al Justiţiei cu privire la judecători şi judecătorii CCR”. Elena Iordache l-a mai acuzat pe mininistrul Stelian Ion că vrea să reducă prevederile legale privind vechimea procurorilor care doresc să acceadă la structurile specializare DIICOT Şi DNA.

„Vrea să reducă vechimea la şapte ani, dintre care doi sunt stagiul de formare la INM. Mai exact cinci ani de experienţă profesională. (…) Procurorii care vor putea accede de la cel puţin şapte ani, dintre care doi la stagiu de formare la INM, câtă experienţă, specializare, profesionalism ar avea?”, s-a întrebat şefa procurorilor.

Citeşte şi: Tensiuni în coliţia de guvernare din cauza desfiinţării SIIJ. Ludovic Orban a făcut anunţul: Căutăm o formulă care să fie sprjinită de comun acord!

Citeste articolul pe RomaniaTV