vineri 4 iunie 9:52 PM

Abonare la google news

Statuia comerciantului de sclavi Edward Colston, dărâmată la un protest BLM, va fi expusă într-un muzeu

O statuie a comerciantului de sclavi Edward Colston, dărâmată de pe soclul său anul trecut în timpul unui protest Black Lives Matter din Marea Britanie, va fi expusă vineri într-un muzeu, informează DPA.


Statuia de bronz a comerciantului din secolul al XVII-lea fusese amplasată la Bristol în 1895, dar a fost dărâmată de pe soclul său în timpul unui protest desfăşurat pe 7 iunie anul trecut, scrie Agerpres.ro.

Statuia a fost târâtă prin oraş până în port şi aruncată în apă la Podul lui Pero, numit în cinstea sclavului Pero Jones, care a trăit şi a murit în oraş.


Câteva zile mai târziu, aceasta a fost recuperată din apă de către Consiliul municipal din Bristol, depozitată şi apoi curăţată.

Vineri, la aproape un an de când a fost dărâmată de pe soclu, statuia va fi expusă la muzeul M Shed din oraş alături de pancarte de la protest şi de o cronologie a evenimentelor.

Statuia, pe care se pot vedea graffiti şi urme ale daunelor provocate în timpul dărâmării, nu poate sta în poziţie verticală şi este expusă întinsă pe un suport din lemn. Membrii publicului sunt solicitaţi de către Comisia de Istorie We Are Bristol, înfiinţată în urma protestului, să se pronunţe cu privire la ce ar trebui să se întâmple cu statuia.

Opţiunile includ scoaterea acesteia din circuitul public, crearea unui muzeu sau a unei expoziţii despre comerţul transatlantic cu sclavi, sau revenirea statuii pe soclul ei.

Stiripesurse.ro


Stirile.eu