duminică 21 noiembrie 11:20 AM

Abonare la google news

Stanley Matthews, povestea primului câștigător al Balonului de Aur. De la ”Magicianul driblingului” la titlul de ”Sir”

Istoria fotbalului a fost marcată de mulți fotbaliști de geniu. Stanley Matthews este unul dintre legendele fotbalului englez dar și primul câștigător al Balonului de Aur.


Povestea primului câștigător al Balonului de Aur

Patria fotbalului, Anglia, a dat ”sportului rege” fotbaliști de legendă de-a lungul istoriei. Printre numele cele mai mari ale fotbalului britanic se distinge cel al lui Stanley Matthews.

Stanley Matthews s-a născut la 1 februarie 1915 în Hanley, Staffordshire. În ciuda faptului că tatăl său, Jack Matthews, era un cunoscut boxer, Stanley a decis la vârsta de 13 ani să devină un mare fotbalist. Fan al celor de la Port Vale în copilărie, el și-a început cariera de fotbalist la cealaltă echipă locală, Stoke City.


Stanley a jucat pentru Stoke ca extremă dreapta și și-a adus contribuția la succesele echipei din acea perioadă. În al doilea său sezon în tricoul lui Stoke, Matthews a reușit să câștige a doua ligă engleză de fotbal. Triumful din Liga a 2-a le-a adus ”olarilor” promovarea în primul eșalon al fotbalului din Anglia. Ironia sorții a făcut ca primul gol marcat de Matthew să fie chiar în poarta celor de la Port Vale.

Evoluțiile lui Stanley au fost din ce în ce mai bune, iar în sezonul 1935-1936, Stoke a ocupat locul patru în prima ligă din Anglia. Acesta a fost cel mai bun loc ocupat de „olari” în istoria lor. Jocul impresionant al lui Matthews i-a adus porecla de ”magicianul driblingului”, dar și prima convocare la naționala Angliei, la vârsta de 19 ani. Stanley a debutat la naționala Albionului în meciul împotriva Țării Galilor, reușind să marcheze un gol.

Războiul i-a întrerupt ascensiunea fulminantă

În sezonul 1937 – 1938, Stoke a ratat câștigarea titlului în prima ligă din Anglia, iar Matthews a dorit să plece de la echipă din cauza unor neînțelegeri cu Bob McGrory, antrenorul „olarilor” de la acea vreme. În urma insistențelor fanilor de a rămâne la Stoke, Stanley a hotărât să continue alături de clubul care l-a lansat în fotbalul profesionist. Începerea celui de al doilea război mondial i-a stopat ascensiunea „magicianul driblingului”, acesta fiind nevoit să se înroleze în armată și să evolueze în multe meciuri neoficiale în perioada 1939-1945.

Despărțirea de Stoke City

În anul 1947, pe fondul unor noi conflicte cu antrenorul McGrory, Matthews s-a transferat la Blackpool în schimbul sumei de 11.500 de lire sterline. Alături de Blackpool, atacantul englez a jucat trei finale de Cupa Angliei. Chiar dacă primele două finale au fost pierdute, cea de-a treia, împotriva lui Bolton, a fost denumită „finala lui Matthews”. În ultimele 20 de minute ale acelui meci, Matthews a reușit să creeze două faze memorabile în urma cărora colegii săi Mortensen și Perry au marcat golurile egalării, Blackpool fiind condusă cu 3-1.  În ultimele minute Stanley i-a pasat decisiv extremei Bill Perry, care a marcat golul victoriei. Chiar dacă nu a marcat în acea partide pentru Blackpool, Stanley Matthews a fost desemnat omul meciului.

Întoarcearea la Stoke City și retragerea din fotbal

În anul 1961, Stanley Matthews s-a întors la Stoke City. În sezonul următor, Matthews i-a ajutat pe „olari” să promoveze în prima ligă engleză. Doi ani mai târziu s-a retras din fotbal, la 50 de ani și cinci zile.

Chiar dacă a câștigat puține trofee în cariera sa, Matthews a fost un fenomen. El a fost considerat un gentleman datorită conduite exemplare pe care a avut-o pe gazon. A jucat pentru Anglia între 1934 și 1957. În ciuda debutului fulminant, prezența lui în echipa Albionului a fost sporadică. Stanley a fost selecționat de 54 de ori din totalul celor 119 meciuri care au avut loc în acea perioadă.

Primul câștigător al Balonului de Aur

Stanley Matthews a câștigat ediția inaugurala a decernării Balonului de Aur, cucerind mult râvnitul trofeu la vârsta de 41 de ani. Recordul său este păstrat și astăzi, fiind cel mai vârstnic câștigător al celui mai important trofeu individual din fotbal. În același timp, Matthews deține recordul de a fi cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat în prima ligă engleză (50 de ani) și cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat pentru naționala Angliei (42 de ani). De asemenea, Stanley Matthews este singurul fotbalist care a fost înnobilat cu titlul de „Sir” încă de pe vremea când se afla în activitate.

Playsport.ro


Stirile.eu