Abonare la google news

Spiritul lui Kafka, în băncile din România. Dialog absurd între un jurnalist care ”nu există” și angajata unei bănci

”Bună ziua! Domnul Cosmin Ruscior?”, mă salută vesel la telefon o angajată a băncii de unde am cardul de salariu.

”Mi-au transmis colegii mei că v-ați actualizat recent datele personale online, pe platforma noastră. Problema e că nu ați finalizat procedura. Puteți fie să veniți la orice sucursală, fie să completați tot online”, îmi spune domnișoara, cu o voce cristalină și dicție perfectă.

”Stați un pic”, îi răspund ușor contrariat, ”procedura a fost deja finalizată, de altfel, am primit și un mail în care banca mă anunța că actualizarea datelor a fost făcută cu succes!”.

”Da, dar ați completat ceva greșit în formularul de pe platformă. Ați scris că sunteți liber-profesionist, dar în același timp ați declarat că încasați un salariu lunar de la instituția la care lucrați. Nu se poate… dacă sunteți liber-profesionist, nu puteți fi și salariat, e o contradicție în termeni”, îmi explică femeia.

”Păi, știți, am scris așa, pentru simplul motiv că pe platforma băncii dvs. meseria mea de jurnalist nu există între opțiuni, deși e o profesie larg răspândită. Și atunci, am ales și eu ce m-a dus capul”, îi răspund ușor iritat.

Citeste si:  România are în plan achiziționarea unui sistem de lansare rachete antinavă în valoare de 286 milioane dolari

”Eu vă înțeleg, dar nu e corect ce ați scris acolo”.

”Și ce ar trebui să scriu, din moment ce profesia mea nu figurează pe platforma dvs.?”.

”Păi… ați putea de exemplu să treceți… cadru superior…”.

”Cadru superior?! Ce înseamnă asta?”, întreb vizibil încurcat.

”Adică persoană cu studii superioare”.

”Păi și o persoană cu studii superioare nu poate fi liber-profesionistă? Și oricum, o persoană cu studii superioare nu e o profesie în sine, nu-i așa?”.

”Da, dar așa se potrivește mai bine la noi pe platformă”.

”De fapt, orice aș trece acolo, ar însemna să mint”, o atenționez pe angajata băncii. ”Știați că ani de zile, colegii dvs. de la diverse sucursale m-au trecut în formular ca medic sau avocat, pentru că nu găseau profesia de jurnalist? Atunci n-a mai fost o problemă?”.

Citeste si:  Şcolile din Bucureşti care vor face cursuri online în continuare. Noua listă

”Ba da, dar… înseamnă că au greșit colegii mei la momentul respectiv”.

”N-ar fi mai simplu să-și actualizeze banca formularul și să treacă în el și profesia de jurnalist și domeniul presă sau mass-media? Problema asta trenează de ani de zile și de fiecare dată trebuie să bifez un domeniu cu care n-am nici o legătură, doar ca să pot finaliza actualizarea datelor. Deci problema e la bancă, nu la mine”, îi spun funcționarei, din ce în ce mai agasat de insistențele ei.

”Da, dar… știți… așa e procedura… e de la Banca Națională… sunt niște reguli impuse de BNR”, încearcă să mă convingă angajata băncii.

”Nu e de la nici o Bancă Națională, doamnă, e de la banca dvs., care de ani de zile n-a fost în stare să adauge cuvântul ”jurnalist” pe platforma unde se actualizează datele personale. În schimb, mă bombardați cu zeci de mesaje pe an, ca să-mi actualizez datele personale”, îi răspund nervos, amintindu-mi de un episod în care a doua zi după ce mi-am actualizat datele personale ”cu succes”, banca mi-a mai trimis un mesaj în care-mi cerea… ce să vezi… să-mi actualizez datele personale, că altfel îmi restricționează accesul la ”produsele bancare”!

Citeste si:  57.600 de doze de vaccin AstraZeneca ajung marți în România

”Bine, e-n regulă…”, spune funcționara. Din tonul ei pot deduce: ”Prietene, dacă te pui cu banca, tu cine crezi că va câștiga?…”.

”Sper să nu-mi restricționați accesul la contul de salariu, că vin direct cu OPC-ul!”, ameninț eu deloc convingător.

Iar acum stau și mă întreb: să-mi calc pe orgoliu și să mă trec ”cadru superior” pe platforma băncii sau să aștept să văd dacă banca îmi va restricționa accesul la ”produsele bancare”? Mai e puțin până pe 15…

Citeste articolul pe RFI

 44 total views