Abonare la google news

Spectacolele la Teatrul Naţional din Bucureşti se reiau pe 14 mai. Ion Caramitru (TNB): „E o gură de oxigen”

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti se va redeschide pe 14 mai, cu spectacole în patru săli în acelaşi timp, a afirmat Ion Caramitru, managerul instituţiei. Teatrele se redeschid pentru public cu o capacitate de 30% din locuri. Hotărârea a fost luată după ce rata de infectare din București a scăzut. 

În 15 mai, Teatrul Național va organiza spectacole experiment în toate sălile, plus Sala Mare, în programul pilot la care va participa și Opera Națională din București.

În prima zi după relaxarea restricțiilor din București, la Teatrul Național din București, s-a jucat piesa de teatru „Sunt un orb”, care a fost reprogramată din martie.

„Teatrul Naţional se redeschide în două ipostaze: întâi, plecând de la programul pilot pe care l-a iniţiat Ministerul Culturii. Deci, Teatrul Naţional şi Opera Naţională sunt nominalizate pentru o iniţiativă de spectacole pilot, în sensul în care în sală ar putea să intre spectatori până la ocuparea tuturor locurilor, dar numai de către cei vaccinaţi şi, poate, în funcţie de cum se va aproba norma, şi de către cei care au analizele făcute, adică PCR-ul sau sunt imunizaţi. Asta ca program pilot, hotărâre luată înainte să scadă cifra aceasta care reprezintă incidenţa. (…) Teatrele se pot deschide la capacitatea de ocupare de 30% din locuri, începând de ieri (n.r. luni, 3 mai), ca dată. La Teatrul Naţional ieri s-a jucat un spectacol la Sala Mare, spectacolul lui Horaţiu Mălăele ‘Sunt un orb’, cu biletele vândute în martie şi amânat pentru data de 3 mai, dată la care s-a putut juca. (…) Noi avem nevoie, pentru că redeschidem Teatrul Naţional nu cu o sală, ci cu patru în acelaşi timp, de un timp de respiro pentru a face publicitate, pentru a vinde bilete. (…) Aşa că prima zi de spectacole este 14 mai, zi în care jucăm în toate sălile. În 15 jucăm iar în toate sălile plus Sala Mare, în programul pilot, cu spectacolul ‘Dineu cu proşti’”, a declarat Ion Caramitru, pentru Agerpres.

În luna mai la Teatrul Naţionalul bucureştean vor fi prezentate, pe lângă spectacolele din repertoriu, şi trei premiere.

Citeste si:  Crește numărul elevilor confirmați pozitiv cu coronavirus. Medic: Infectarea nu are legătură cu școala, ci cu vacanța

„Avem şi trei premiere, două care vor apărea acum în această dată de 14 – piesă care a câştigat anul trecut premiul Cea mai bună piesă românească a anului, la concursul organizat de UNITER, cu titlul ‘Să vorbim despre viaţă’ – la Sala Atelier, şi altă piesă premiată, de dată această în Franţa, unde a luat Premiul Moliere, premiul de dramaturgie, ‘Bună seară, domnule Ahman’ se numeşte piesă, la Sala Pictură, în regia lui Felix Alexa. La sfârşitul lunii mai, ‘D’ale Carnavalului’, în regia lui Alexandru Dabija. Deci, ieşim la liman cu trei titluri, trei premiere”, a mai spus managerul.

Citeste si:  Clanul Toporaru din București a fost anihilat. Liderul și fiii săi au fost încătușați în urma unor percheziții care au fost filmate | FOTO

Directorul TNB, Ion Caramitru, despre ce înseamnă această relaxare pentru Teatrul Național București

”E o veste pe care o așteptăm din luna martie, la sfârșitul lui februarie, că anul ăsta 2021 a fost și este oglindă fidelă cu anul trecut, când am jucat în ianuarie și februarie, iar în martie, ca și anul ăsta, a început lockdown-ul teatral”.

”Pentru noi, revenirea la un așa-zis normal, că nu e chiar normal cu 30% din capacitate, e totuși o gură de oxigen, pentru că așteptăm să revenim pe scenă și să ne revedem spectatorii, pentru că teatru fără spectatori nu poate fi conceput”, afirmă el.

Citeste si:  Ioana, despre divorţul de Ilie Năstase: "Am plecat cu ce aveam pe mine"

Teatrul Național Timișoara a anunțat redeschiderea

Teatrul Național Timișoara se redeschide publicului după mai mult de jumătate de an în care, într-un context epidemiologic dur, întâlnirea cu spectatorii a avut loc exclusiv în spațiul virtual, prin transmisiuni în direct ale spectacolelor.

Teatrul Național din Iași a anunțat programul lunii Mai 2021

De asemenea, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași și-a anunțat pe pagina de Facebook programul lunii Mai 2021: ”S-au pus în vânzare spectacolele lunii mai! O lună în care puteți vedea unele dintre cele mai îndrăgite spectacole și premiera „Plugarul și moartea” de Johannes von Tepl, în regia lui Silviu Purcărete.

Citeste articolul pe Gandul