26 septembrie 11:04 PM

Abonare la google news

SPD și Verzii, cot la cot în alegeri la Primăria Berlinului

Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii se află cot la cot în algerile de duminică la şefia parlametului landului Berlin, cu scoruri aproape egale potrivit unor exit-polluri realizate de posturile RBB şi ZDF, relatează DPA.

SPD şi candidata sa Franziska Giffey sunt creditate cu 21,5 până la 23% din voturile exprimate duminică, iar candidata verzilor Bettina Jarasch cu 22-23,5%.

Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a Angelei Merkel este creditată cu 15-17% din voturile exprimate, potrvit acestor previzuni.

Partdul Die Linke (extrema stângă) este credtat cu 14-15% din voturile exprimate, partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu 65,5-7%, iar Partidul Liberal (FDP) ci 7,5-8%.

La Berlin se află la putere o coaliţie SDP-Die Linke-Verzi.

Potrivit acestor exit-polluri, această coaliţie este posibilă din nou, teoretic.

Însă candidata SPD a lăsat problema coaliţiei deschisă până în prezent.

Primarul Berlnului Michael Mueller, de la SPD, a decis să nu mai candideze la un mandat în Parlamentul landului şi a lăsat cursa deschisă.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, şi-a făcut deja un nume în capitala germană, ca primar al districtului Neukoelln.

Ea a fost din 2018 şi până în mai ministrul german al Familiei.

Giffey a demisionat din post în urma unui scandal de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, iar Universitatea Lberă din Berlin i-a retras titlul de doctor în iunie.

Candidata Verzilor Bettina Jarasch, în vârstă de 52 de ani, originară din oraşul bavarez Augsburg, a fost ministrul-preşedinte al landului din 2011 în 2016.

Berlinul, un oraş cu 3,7 miloane de locuitori, a fost condus de către o femeie o scurtă perioadă de timp, din 1947 în 1948, social-democrata Louise Schroeder, care a condus oraşul ca primar supleant.

Citeste articolul pe Stiripesurse