2 iunie 7:06 PM

Abonare la google news

SONDAJ Ce aleg românii între SUA și UE / Rusia, considerată cel mai mare dușman al României

26% dintre români cred că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% spun că Germania, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN, emisiune difuzată zilnic de Antena 3 începând cu orele 18.

Potrivit sondajului, Rusia este considerată cel mai important dușman al României (24%).

27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).

Dacă personal ați putea decide privind strategie pe următorii 10 ani privind politica externă a României, pe ce axă de putere ați prefera să meargă România? 29% aleg axa Londra – Washington, 28% aleg Paris – Berlin și 8% Moscova – Beijing.

59% dintre românii chestionați de Avangarde declară că au încredere în UE, doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, doar 23% sunt de acord.

La întrebarea ”Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state”, 48% răspund cu Nu, 29% cred că Da.

Intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%).

Dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege prima variantă (53%), și 19% a doua variantă.

Dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO, 49% aleg UE și 23% aleg NATO.

Dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% spun că nu pot alege.

21% dintre cei chestionați cred că Israelul are dreptate în conflictul cu Hamas, 3% spun că Hamas are dreptate, dar procentul celor care nu pot aprecia e foarte mare, de 76%.

La întrebarea: în cazul conflictului între Israel – Palestina, dvs personal credeți că România ar trebui să își susțină public, la cel mai înalt nivel, interesele: Israelului – 10%, Palestinei – 1%, ambelor – 5%, iar 54% au bifat ”nimănui, să nu ne amestecăm”.

36% dintre cei chestionați cred că europarlamentarii români nu reprezintă bine România la Bruxelles, iar 34% cred că o reprezintă bine.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

 


Citeste articolul pe G4Media