Abonare la google news

Șirul conflictelor din Guvern cu ministrul Vlad Voiculescu protagonist, în două luni și jumătate de mandat: tensiuni cu Valeriu Gheorghiță de la început, divergențe cu Cîmpeanu pentru regulile din școli, replici dure cu premierul Cîțu

În două luni și jumătate de când a preluat mandatul, ministrul Vlad Voiculescu a avut mai multe conflicte în cadrul Guvernului, iar majoritatea s-au derulat în spațiul public. Cele mai sonore au fost divergențele cu coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și chiar cu premierul Florin Cîțu și s-au manifestat în special prin gesturi și replici publice.

Încălzirea cu Emil Boc

Primele critici la adresa ministrului Vlad Voiculescu au venit, încă de la începutul lunii ianuarie, de la primarul Clujului, liberalul Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, care a cerut Ministerului Sănătății să le asigure primăriilor banii pentru dotarea centrelor de vaccinare anti-COVID.

  • Vlad Voiculescu l-a trimis pe Emil Boc la colegul său de partid, premierul Florin Cîțu: „ Este un document intern în lucru, nu e nimic de discutat atât timp cât nu produce niciun efect în momentul ăsta. Este un document în lucru care poate fi îmbunătăţit. Acum, sigur, putem să înşirăm bursele elevilor şi creşe, şi iluminatul public, şi modernizarea străzilor şi a podurilor, şi toate care se dărâmă pentru că cineva trebuie să amenajeze nişte centre de vaccinare, dar mai productiv ar fi ca discuţia să fie instituţională, între câteva instituţii ale statului care de altfel au şi lideri care se cunosc, problema nefiind una deosebit de spinoasă. Este una cât se poate de clară care trebuie discutată în principal cu premierul, cu Ministerul Finanţelor şi, sigur, Ministerul Sănătăţii, dar deja mi-am exprimat poziţia de ministru al Sănătăţii. Interesul nostru este ca procesul de vaccinare să se producă fără niciun fel de probleme. Dacă pentru asta putem asigura finanţare până la ultimul ac şi ultima seringă, ne bucurăm foarte tare”.

Emil Boc i-a reproșat lui Vlad Voiculescu că nu poate stabili sarcini ”fără să dea bani” și a declarat la Digi24 că primarii din asociația pe care o conduce ”sunt extrem de revoltați” pe atitudinea ministrului Sănătății care ”ignoră niște principii după care se conduce UE”.

„Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene!”, spunea Boc în 9 ianuarie.

După mai multe schimburi de replici Boc-Voiculescu, tema s-a închis la Ministerul Finanțelor, care a găsit modalitatea prin care sumele pentru dotarea centrelor de vaccinare să fie suportate din buget.

Emanuel Ungureanu, deputat USR PLUS, a susținut că Emil Boc ar fi deranjat de faptul că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, l-a schimbat din funcție pe managerul Spitalului Clinic Județean Cluj, Petru Șușcă, susținut de primarul orașului și de majoritatea politicienilor din județ.

Primele tensiuni între Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță

Ziarul Adevărul a scris, în 19 ianuarie, că relaţiile între şeful comitetului care se ocupă de campania de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sunt din ce în ce mai reci, după ce din partea politicianului au venit semnale că medicul militar va fi lăsat să aibă un rol decorativ, în timp ce deciziile esenţiale vor fi mutate la oamenii noului şef de la Sănătate.

Gheorghiţă a fost numit în noiembrie în fruntea CNCAV, când liberalii erau singuri la guvernare, anunţul fiind făcut de preşedintele Klaus Iohannis, însă, după venirea la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu ar fi dorit ca deciziile și comunicarea pe campania de vaccinare să revină ministerului. Potrivit DC News, Valeriu Gheorghiţă a ameninţat şi cu demisia, dacă noua conducere a Ministerului Sănătăţii insistă cu schimbările, aspect precizat şi în discuţiile cu prim-ministrul Florin Cîţu.

Citeste si:  Drept la replică din partea Ambasadei Ucrainei în România

Atât Valeriu Gheorghiță, cât și Vlad Voiculescu au negat public existența unor tensiuni, dar au recunoscut că au avut puncte de vedere diferite pe anumite aspecte.

„Nu există absolut nicio tensiune. Există discuţii şi există un grup de oameni care au încredere unii în alţii şi care discută cât se poate de deschis despre probleme şi există probleme şi problemele acestea trebuie rezolvate. (…) Evident că sunt discuţii, evident că încercăm să îmbunătăţim lucrurile şi, da, nu este nimic secret, dar nici gând să existe tensiune între mine şi premier sau între mine şi Valeriu Gheorghiţă”, a susţinut Voiculescu.

Premierul Florin Cîţu a declarat că, potrivit legislaţiei, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este în subordinea prim-ministrului, iar ministrul Sănătăţii nu are nicio atribuţie „dacă pleacă sau nu” Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului.

Centrele de vaccinare cu circuit închis și vaccinații peste rând

În 21 ianuarie, Vlad Voiculescu declară că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, cerută de mai multe organizaţii din societatea civilă într-o scrisoare deschisă.

În 27 ianuarie, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, ministrul Sănătății anunța că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise.

„România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni”, a afirmat Voiculescu

„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Declarațiile ministrului veneau însă la o săptămână după ce semna o hotărâre de Guvern care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie vaccinate în centrele speciale organizate în aceste instituții.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a respins afirmațiile ministrului Voiculescu. Gheorghiță a susținut că nu există vaccinări „peste rând” și că sunt cazuri punctuale de persoane vaccinate fără programare, la finalul programului, acolo unde se întâmplă să rămână câte o doză nefolosită, pentru ca aceasta să nu fie aruncată. Poziția lui Gheorghiță a fost susținută și de premierul Cîțu.

Despre centrele cu circuit închis, Gheorghiță a spus că sunt cele din spitalele militare, pentru militari, medicii militari și veterani și unde sunt circa o mie de vaccinări pe zi.

Divergențele cu ministrul Educației pe teme redeschiderii școlilor

Pe 1 februarie, cu o săptămână înaintea începerii semestrului al doilea, Vlad Voiculescu încă evita să spună public dacă este de acord cu deschiderea școlilor, susținută cu îndârjire de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Vă închipuiţi că nu pot să mă pronunţ în momentul ăsta. O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”, a replicat Vlad Voiculescu, fiind întrebat într-o emisiune la B1 TV dacă ne îndreptăm spre deschiderea școlilor, ținând cont de tabloul epidemiologic actual.

A doua zi, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul și miniștrii responsabili, președintele Klaus Iohannis anunța scenariile în care revin copiii la școală din 8 februarie.

În stabilirea regulilor clare pentru revenirea copiilor la clase, au existat divergențe între ministerele Educației și Sănătății, mai ales în ceea ce privește distanțarea.

Citeste si:  Harlem Gnohere, dezvăluiri incredibile! „Bizonul” a fost aproape să îmbrace tricoul naționalei României: „Antrenorul a spus că sunt selecționabil!”

În final, ordinul comun a prevăzut asigurarea distanței de un metru între copii acolo unde este posibil.

Disputa între miniștrii Voiculescu și Cîmpeanu a continuat pe tema acordului pe care să-l semneze părinții pentru testarea copiilor în școală cu teste rapide antigenice.

Cu două zile înainte de începerea școlii, Ministerul Sănătății a făcut public un model de formular și a sfătuit părinții să îl aducă la școală în prima zi. Ministerul Educației a reacționat, respingând formularul. “Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informații ca să fie adus în conformitate cu legislația în domeniu (…) Probabil că din dorința de a face bine, în spiritul prevenției, s-au strecurat și astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenție”, a declarat Cîmpeanu, care a semnat alături de Voiculescu ordinul comun care vorbește și despre testarea antigen rapidă în școlile din subordinea sa.

A intervenit și premierul Cîțu în favoarea ministrului Educației: “Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens.”

Întrebat atunci dacă există tensiuni între el și Vlad Voiculescu, Florin Cîțu a răspuns: “Nu există tensiuni. Da, ne mai contrazicem, pentru că informația nu ajunge la noi în același timp“.

În cele din urmă, după câteva zile, a fost publicat un nou formular, acceptat de ambele ministere.

Au urmat apoi divergențele legate de purtarea măștii la orele de sport și despre prezența fizică la cursuri a elevilor din anii terminali în localitățile în care rata de incidență COVID depășește 3 la mie.

Bugetul Ministerului Sănătății, mai mare sau mai mic decât cel de anul trecut?

Vlad Voiculescu a fost nemulțumit și față de bugetul alocat Sănătății în acest an. Informațiile în acest sens au apărut pe surse, însă premierul a reacționat public cu o declarație dură:

„Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc în spaţiul public fără să înţeleagă cum se face un buget, fără să înţeleagă cum se citeşte un buget şi aruncă aceste informaţii. Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie, în plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal, deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist, pentru că totuşi noi trebuie să mergem mai departe, economia trebuie să meargă mai departe şi nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget”, a declarat Cîțu în 15 februarie.

În replică, Voiculescu a spus că bugetul care rămâne efectiv în acest an pentru activităţile ministerului de resort este „un pic” mai mare faţă de anul trecut, dar „nu este suficient”.

„Bugetul Sănătăţii este constituit în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi bugetul Ministerului Sănătăţii, iar dacă ne uităm în bugetul Ministerului Sănătăţii vorbim, de asemenea, despre o parte care transferă mai departe către fondul Casei şi cealaltă care rămâne efectiv pentru activităţile Ministerului Sănătăţii. Această ultimă parte despre care vă vorbesc este un pic mai mare anul acesta faţă de anul trecut. Nu este suficient şi principala problemă sunt costurile care vin în acest an şi probabil că nu se vor repeta în anul 2022, dar, pentru acest lucru, am primit asigurări că vom găsi soluţii. Colegii mei au fost în dimineaţa asta la Ministerul Finanţelor Publice, am avut acum, de asemenea, discuţii în coaliţie, lucrurile îşi vor găsi o soluţie”, a afirmat Voiculescu.

Citeste si:  SURSE: „Concurs” pentru o funcție vitală din Ministerul Sănătății. Favorita este o fostă farmacistă din Târgu Mureș, apropiată de echipa Voiculescu

Scandalul datelor publicate de Ministerul Sănătății privind pandemia și vaccinarea

Ultimul din șirul conflictelor din cadrul Guvernului în care este implicat ministrul Voiculescu este cel legat de publicarea pe portalul guvernamental data.gov.ro a datelor statistice privind pandemia și vaccinarea.

Datele au fost publicate de Ministerul Sănătății pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice data.gov.ro în seara zilei de 4 martie, iar a doua zi Secretariatul General al Guvernului a organizat un eveniment care să marcheze transparentizarea acestor date, eveniment la care au participat secretarul general adjunct al Guvernului Mircea Abrudean și consilierul superior din cadrul SGG Lidia Barac.

Ministerul Sănătății a publicat două seturi de date: unele privind testarea pe fiecare județ, rata de incidență în fiecare localitate, numărul decelor COVID pe județe, numărul de pacienți din fiecare spital și celelalte privind numărul de doze de vaccin adinistrate în fiecare centru de vaccinare și pentru care dintre categoriile prevăzute în strategia națională de vaccinare.

Datele pot fi consultate aici

Premierul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni, 8 martie, cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea acestor date. Premierul nu a precizat concret despre care dintre datele publicate este vorba și nici cine a făcut sesizarea (detalii aici).

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, ulterior, că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascunderea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări. (detalii aici)

Președintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că el a făcut o informare către premier despre modalitatea de prezentare a datelor privind vaccinarea în mediul online, pentru că, în opinia sa, este necesară o prevalidare a informațiilor publicate.

Buletin de București a scris că datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marți seara, la TVR 1, că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor. Totodată, ministrul de Interne a recunoscut că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă. „S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială”, a spus Bode. (detalii aici)

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut miercuri într-o postare pe Facebook că Ministerul Sănătății nu mai are acces de două zile pe portalul guvernamental pentru a publica informațiile despre vaccinare și pandemie. Premierul Florin Cîțu a fost întrebat despre această situație în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern. Premierul a spus că, probabil, este vorba despre o problemă tehnică. Ulterior, datele statistice publicate de Ministerul Sănătății privind pandemia și campania de vaccinare au fost actualizate pe portalul guvernamental data.gov.ro.

Citește și

Recorder: Ce ascund datele complete despre vaccinare. Rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor

Sursa foto: Guvernul României


Citeste articolul pe G4Media

 52 total views