Seropozitiv pe timp de pandemie: Servicii medicale doar pentru urgențe

O altă problemă, găsirea unui loc de muncă. Nu în ultimul rînd, proiectul legii pensiilor va condiționa acordarea pensiilor de invaliditate pentru persoanele seropozitive sau cu HIV de un stagiu de cotizare de zece sau 15 ani și nu pe baza diagnosticului așa cum este acum.

Daniel are 39 de ani. A aflat acum nouă ani că este seropozitiv. Daniel lucrează acum la o fundație care apară drepturile persoanelor seropozitive și a povestit la RFI România problemele cu care s-a confruntat în perioada pandemiei:

– Și în pandemie și în starea de alertă accesul este destul de greoi la serviciile medicale. Pînă să vină pandemia, un pacient seropozitiv era monitorizat odată la trei luni. Se făceau analize de sânge, EKG și odată la șase luni făceam chiar raze pulmonare.

De dinainte de pandemie s-au stopat. Ultimele analize s-au făcut înainte de pandemie după care doar analizele uzuale.. Când te simți rău, ajungi cam pe ultima sută de metri pentru că nu ești considerat o urgență și doar în momentul în care vine salvarea să te ia sau ți-e foarte rău, beneficiezi de servicii medicale. Pentru că se pune accent pe bolnavii COVID iar noi suntem lăsați deoparte.

Citeste si:  Iohannis: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

– Situația e singulară?

– E o situație la nivel de țară. Nu e o situație la un singur spital, într-un județ. Sunt județe unde pacienții care spun că își primesc medicația pe 15 zile. Sunt speriați și se întreabă de ce trebuie să ajungă la spital să își ia medicația de două ori pe lună. Când ar putea să o ia pe o lună sau două pentru a evita contactul cu spitalul aflat în prima linie Covid.

Citeste si:  Heineken, care are fabrici și în România, a anunțat tăierea a 8.000 de posturi în întreaga lume, din cauza pierderilor generate de pandemie

– Dar dacă un pacient seropozitiv are nevoie de altfel de servicii medicale? Stomatolog, de exemplu

– Acolo treaba este mai grea. Cel puțin la partea stomatologică este și partea de discriminare. Puțini medici stomatologi găsești să trateze astfel de persoane.

– Cu ce alte probleme se confruntă persoanele seropozitive în această perioadă?

– Accesul la tratament este prima mare problemă. Accesul la un loc de muncă. O parte dintre colegii mei și-au pierdut locul de muncă. Alții își căutau de mult și este greu să te încadrezi în muncă mai ales dacă menționezi diagnosticul. Mulți dintre noi se feresc să mai menționeze diagnosticul la locul de muncă. Și eu am fost presat să plec de la locul de muncă pentru că mi-am ascuns diagnosticul. Nu mi-au spus clar dar au spus că îmi fac un birou în pod, poți să lucrezi de acasă și te plătim la negru. Și eu la batrânețe ce o să mănînc?

Citeste si:  Pe ce a aruncat Loredana Groza 150.000 de euro în vreme de pandemie

– Modificările legii pensiilor aduc și modificări ale drepturilor persoanelor seropozitive?

– Până acum persoanele care vroiau să obțină o pensie de invaliditate puteau obține asta pe baza diagnosticului. Acum categoria de HIV SIDA nu mai este trecută ca și categorie care poate beneficia de pensie fără stagiu de cotizare. Acum, undeva la 10-15 ani stagiu de cotizare. Încă se mai lucrează. Nu cred că este normal. Sunt pacienți care nu pot realiza stagiu de cotizare. Nu poți pune o persoană cu HIV cu grave probleme de sănătate să muncească timp de 10 ani, să-l condiționezi pentru o pensie.

Sursa: RFI

 6 total views