sâmbătă 5 iunie 8:12 AM

Abonare la google news

Șeful NATO: Acţiunile „revoltătoare” ale Belarusului trebuie să aibă „consecinţe”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat incidentul aerian din Belarus, în urma căruia a fost arestat jurnalistul Roman Protasevici, avertizând că acţiunile regimului de la Minsk vor avea „consecinţe”. Declarația a venit în aceeași zi în care Consiliul Uniunii Europene a confirmat decizia de la summitul UE privind impunerea de interdicţii companiilor aeriene belaruse.


Jens Stoltenberg a salutat sancţiunile impuse de Statele Unite Belarusului.

„Deturnarea unui avion de către un stat trebuie să aibă consecinţe. Trebuie să impunem costuri”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit publicaţiei The Hill, la o conferinţă organizată de Institutul Brookings, relatează Mediafax.


„Rusia nu a condamnat incidentul. Dimpotrivă, a încercat să facă exact invers, pentru a justifica şi a explica această acţiune revoltătoare”, a spus Jens Stoltenberg.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva unor companii din Belarus şi au anunţat că se vor consulta cu Uniunea Europeană pentru aplicarea de măsuri suplimentare.

Uniunea Europeană a condamnat dur atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi a exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni. La summitul din 24 mai, Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului şi a cerut Consiliului UE să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi escalele acestora în aeroporturi din Uniunea Europeană.

În acest sens, Consiliul UE a confirmat vineri decizia de interzicere a accesului avioanelor din Belarus în spaţiul aerian comunitar şi escalale în aeroporturi europene.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze pe 23 mai în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasevici,, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv.

Editor : Monica Bonea


Digi24.ro


Stirile.eu