2 iunie 12:35 PM

Abonare la google news

Șeful Gărzii de Mediu despre munții de gunoaie din Prahova: „Autoritățile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi”

Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că în unele comune din țară, situația provocată de aruncarea ilegală a gunoaielor nu se remediază în niciun fel, iar autoritățile nu iau nicio măsură în acest sens.

Declarația, făcută marți seara la Digi24, vine în contextul în care Berceanu a descoperit munți de gunoaie în apropiere de orașul Urlați, din județul Prahova.

Octavian Berceanu a dat de un adevărat focar de infecție în locul unde ar fi trebuit să fie o stație de transfer deșeuri. Pe imagini se văd tone de gunoaie, de toate tipurile, îngrămădite, la un loc, într-o vale. Cât a stat în zonă, șeful Gărzii de Mediu a prins un localnic care arunca resturi într-o râpă. Luat la întrebări, omul spune că a fost încurajat chiar de autorități să facă asta.

„Autoritățile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi, chiar dacă mergem cu propunerea de suspendare a activității, nu se întâmplă nimic acolo”, a spus Berceanu.

Oficialul nu are speranțe că lucrurile se vor rezolva rapid

Șeful Gărzii de Mediu spune că există o plângere penală în legătură cu acel munte de gunoaie, dar că nu are speranțe foarte mari că Primăria sau operatorul de salubritate vor ridica deșeurile. Potrivit lui, zona este una care ar putea atrage turiști dacă nu ar fi plină de gunoi.

„E clar că avem nevoie de o schimbare legislativă pentru a amenda primarul atunci când nu se întâmplă nimic, și nu primăria. Pentru că primăria înseamnă banul cetățeanului, care deja a fost luat o dată când i-a fost ridiat deșeul. Îi mai este luat o dată cu ocazia amenzii și încă o dată când serviciile de salubritate se fac corect. Cetățeanul plătește, practic, de trei ori pentru un serviciu, este anormal. De aceea, trebuie să găsim soluții pentru a trage primarii la răspundere din buzunarul lor”.

OCTAVIAN BERCEANU

Acesta adaugă că de multe ori, deșeurile sunt îngropate necorespunzător, iar acestea riscă să afecteze pânza freatică.

Citeste articolul pe Gandul