Abonare la google news

Sculptorul Virgil Scripcariu susține că a fost obligat de instanță să plătească daune de 160.000 de euro, alături de Librăria Cărturești, pentru că a expus o operă de artă pe un teren privat

Sculptorul Virgil Scripcariu susține că a fost obligat de instanță să plătească daune de 160.000 de euro, alături de Librăria Cărturești, pentru că a expus o operă de artă pe un teren privat.

„160000 Euro este suma pe care, împreuna cu Librăria Cărturești, trebuie să o plătim celui care a devenit proprietarul terenului din fața clădirii de pe Blvd.Magheru. De ce? Pentru prezența lucrării Arca lui Noe pe acest loc, între 2008 și 2015. Reclamantul a cumpărat terenul împreună cu drepturile litigioase “prezente, trecute și viitoare”. Prin urmare, a avut dreptul de a ne acționa în instanță “sculptorul Virgil Scripcariu și Librăria Cărturești”. A cerut despăgubiri pentru folosirea terenului, la momentul când el nu era încă proprietar”, a scris Virgil Scripcariu, miercuri, pe Facebook.

Citeste si:  Rareş Bogdan, revoltat pe clasarea Dosarului 10 august: "Atacăm decizia la CEDO, ca să vină instanţa europeană să îl redeschidă"

Sculptorul susține că la momentul montării operei de artă, terenul era domeniu public:

„La momentul montării Arcei, decembrie 2007, terenul era domeniu public. Astăzi, 10 martie 2021, un executor judecătoresc a înștiințat cele două părți că în 24 de ore trebuie plătite sume care depășesc 160000 Euro, cuprinzând despăgubirile pentru folosirea terenului, cheltuieli de judecată și executare”.

Scripcariu spune că prima instanță de judecată le-a dat dreptate, considerând că nu a existat niciun prejudiciu, însă decizia finală a fost diferită.

Citeste si:  Ce s-a întâmplat cu Klaus Iohannis în Republica Moldova. Momentul a rămas în istorie deja

„Arca lui Noe, lucrare de artă, a fost realizată pentru festivalul Europalia 2007, în cadrul programului Agorafoly, prin care 27 de artiști și-au reprezentat țările din Uniunea Eurpeană, expunând lucrări de artă în spații publice centrale ale orașului Bruxelles. Mi-a revenit atunci curtea Muzeului de Artă din capitala europeană, loc în care Arca a stat două luni. În timpul șederii la Bruxelles, am primit invitația de la Cărturești-Verona de a expune Arca în fața librăriei, pe un spațiu verde de 465 mp. Montarea s-a făcut în decembrie 2007. Arca a rămas acolo până în iunie 2015, devenind un reper urban. La acel moment hotărâsem să duc lucrarea într-o fabrică, în vederea restaurării. ICR Londra mă invitase să expun Arca la Leicester, pentru perioada campionatului mondial de rugby din acea toamnă. Până la urmă, primăria din Lecester nu și-a dat acceptul, invocând riscul de vandalizare. M-am mirat atunci, căci în sutele de săptămâni de la București Arca nu suferise nicio agresiune. În prezent, Arca este expusă în cadrul Fermei pedagogice, la Săbăreni, lângă București”, a mai scris sculptorul Virgil Scripcariu pe Facebook.

Citeste si:  Bancul zilei | Gunoierii și blonda dintr-un cartier select

sursa foto: Facebook Virgil Scripcariu


Citeste articolul pe G4Media

 43 total views