Abonare la google news

Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a decedat din cauza Covid-19

Acum câteva zile, scriitorul basarabean, în vârstă de 72 de ani, a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, după ce a dezvoltat o formă severă a bolii.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, iar în 1975 a debutat cu volumul de versuri ”Ochiul al treilea”. În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză, scrie Moldpres.

Citeste si:  Test antigen sau PCR negativ pentru COVID-19, cu 72 de ore înainte de a intra în Austria

Romanul său ”Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60.000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu ”Prix de l’ Autre Edition” și care a apărut și în Statele Unite ale Americii.

Din 1986, Nicolae Dabija este redactor-șef al săptămânalului ”Literatura și Arta”, publicație care în perioada sa de glorie depășea tirajul de 260 mii de exemplare. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), contribuind la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, legile despre Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, despre Stema de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova. Este președinte al  Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

Citeste si:  Lucrări de pictură la Parohia Gîrla Mare, județul Mehedinți

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer. 

Citeste articolul pe RFI

 36 total views